Region

Dodik: Ostaje da vidimo šta će Izetbegović žrtvovati, otac mu je žrtvovao mir za BiH

Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao da je krivac za to što još nije formirana vlast na nivou BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je u intervjuu Srni naglasio da ni Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, ne može da prekraja ono što su rekli građani Republike Srpske.

Dodik je ukazao na to da, 11 mjeseci poslije opštih izbora u BiH, u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, za razliku od kantona, Federacije BiH i zajedničkih institucija.

“Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smještaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH? Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očigledno neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već da taj proces uslovljava SDA.

“SDA je istakla NATO kao uslov, koji se ne pojavljuje kao uslov ni u strukturama EU sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uslovljeno formiranjem vlasti”, naveo je Dodik.

On je potvrdio da SNSD ostaje pri stavu da ne može da prihvati aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i da će se zalagati za vojnu neutralnost.

Dodik je podsjetio se prije nekoliko dana vidjela primjena Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa, kada se o tome izjašnjavala Skupština Republike Srpske.

“Mi tražimo samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije dio tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopšte može da opstane”, naglasio je Dodik.

Send this to a friend