Region

Eskobar: Zajednica opština sa srpskom većinom ne sme biti država u državi

Gabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara “državu u državi”.

Eskobar je na online brifingu za novinare 5. avgusta rekao da se SAD zalažu za sporovođenje svih dogovora koji su postignuti u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali da o pitanju Zajednice treba razgovarati tako da ona ne bude u suprotnosti sa zakonom.

“Naša pozicija je da svi prethodni dogovori moraju biti implementirani, uključujući i Zajednicu. Ali, ona ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionisanju Kosova i ne bi trebalo da treba da bude država u državi”, rekao je Eskobar.

On je dodao da postoji mnogo evropskih modela prema kojima manjine mogu da zaštite svoje kulturno naslijeđe i jezik, bez kršenja ustavnog okvira zemlje u kojoj žive.

“Želimo da pronađemo neke od ovih primjera, a možda čak i da ih upotrijebimo kao vodič za implementaciju Zajednice. Nadam se da će o njima moći da se razgovara u Briselu kasnije ovog mjeseca”, dodao je on.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigle prvobitni sporazum u Briselu, dok su 2015. godine strane potpisale i Sporazum o principima za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Međutim, 2015. godine, Ustavni sud je utvrdio da su 23 tačke sporazuma u suprotnosti sa Ustavom Kosova, za koje je rekao da se mogu uskladiti sa pravnim aktom Vlade Kosova.

Srbija insistira na sprovođenju Sporazuma, dok je premijer Kosova Albin Kurti u više navrata rekao da se protivi jednonacionalnom udruživanju.

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. avgusta u Briselu kako bi nastavili dijalog.

Eskobar je rekao da se nada da će na ovom sastanku biti riječi o Zajednici, ali i o širim pitanjima, te da će ovaj mjesec otvoriti prilike za napredak u dijalogu.

Govoreći o tenzijama na sjeveru Kosova nakon odluka Vlade o izdavanju dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka, Eskobar je rekao da nesuglasice treba da se rešavaju diplomatskim putem.

“Ono što se dešava na sjeveru Kosova je pitanje između Kosova i Srbije”, rekao je on.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
JoanikijeMarin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marin
Gost
Marin

Ha ha ha ne ljuti četnike da ne krenu u Kosovski boj

Joanikije
Gost
Joanikije

samo da nisu operisani :))

Send this to a friend