Region

EU: Pregovori vode ka konačnom sporazumu Srbije i Kosova

Evropska unija

Ranije potpisani sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) je kao bitan i nezaobilazan elemenat ponovo stavljen na dnevni red obnovljenog dijaloga Beograd-Priština, a sve o čemu se pregovara je u funkciji neposrednog i što bržeg postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma dve strane o uređenju međusobnih odnosa – preneli su agenciji Beta upućeni evropski diplomatski zvaničnici u Briselu.

Taj sporazum bi, kako je sebi za cilj postavila Evropska unija kao posrednik i “pružalac dobrih usluga” u dijalogu, rekli su oni, morao da bude prihvatljiv za EU i da bude postignut u roku ne dužem od godinu dana.

Oni su time objasnili zašto je posrednik EU Miroslav Lajčak posle sastanka na visokom nivou Beograd-Priština u ponedeljak, izjavio da je “prvi put bilo riječi, kao delu pregovora o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, o dogovorima za nevećinske zajednice” na Kosovu.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, objasnio je da je na pregovarački sto sad ponovo stavljen sporazum o Zajednici srpskih opština koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine, ali prištinske vlasti nisu htele da ga sprovedu.

Prvi put je u dijalog uvršćena i tema imovine i finansijskih potraživanja, ali se ispostavilo da je to vrlo osjetljivo pitanje, objasnili su izvori u Briselu.

Dodali su da utanačeni konačni sporazum dvije strane koji objema potpuno otvara put ka uključivanju u EU, “mora naći rješenja za sva otvorena pitanja”.

Posrednik EU, Lajčak – podsjetili su zvaničnici u Briselu – nedavno je na Bledu stavio do znanja da bi rok za postizanja tog sporazuma morao da se mjeri mjesecima, a ne godinama, “iako mi u EU ne postavljamo nikakve rokove zato što brzina zavisi od volje dvije strane da se nagode”.

EU je vidno zainteresovana da se opipljivim rezultatima krene ka sporazumu o normalizaciji Beograd-Priština, jer Brisel je, rečeno je, pored uvođenja “nove metodologije” za brže i delotvornije pregovore o prijemu u članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana, spremio i ovih dana će objelodaniti “snažni ekonomsko-finansijski paket podrške i investicija” za taj region.

Izvori u Briselu su istakli da je vrlo uputna i svrsishodna bila izjava čelnika Beograda i Prištine da u Vašingtonu postignuti “sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa” što još više treba da doprinese ključnom posredovanju EU u dijalogu dvije strane.

6

avatar
1000
2
4
0
 
6
MarkosTamarisTodorCrna Goramačor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mačor
Gost
mačor

Uskoro realnost-priznanje Kosova !

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Uskoro realnost-nestanak EU i NATO pakta. Pucaju po savovima. 🤣

Todor
Gost
Todor

Nikad

Nepotrebno
Gost
Nepotrebno

Zar nije Vučić potpisao dokument kojim Izrael priznaje nezavisnost Kosova? Vučić je za to dobio olovku od Trampa.

Tamaris
Gost
Tamaris

Nije tačno. Svako je potpisao svoju vrstu sporazuma sa Amerikom, koji se razlikuju. U sporazumu koji je potpisao Vučić se ne pominje Kosovo* i Izrael, to piše u drugom sporazumu koji je potpisao Hoti. Čitaj nešto, informiši se, nemoj da mlatiš kao Maksim po diviziji.

Markos
Gost
Markos

Nema nikakvih zvjezdica pored naziva Kosovo… tako da je potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Kosovom fakticko priznanje istog…Tamaris isprati malo izjave Grenela vezano za sporazum, SAD imale ulogu garanta sprovodjenja sporazuma, ovo sve da nebi lupao kao Maksim po diviziji…

Send this to a friend