Region

General Đukić osuđen na devet godina zatvora

Borislav Đukić (70), penzionisani genaral JNA, osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Srpski general je osuđen jer je kao zapovjednik 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Hagu, a Novaković i Korica su preminuli.

General Đukić je već više od tri godine u zatvoru. Ovo je prvostepena presuda na koju general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Borislav Đukić je uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj potjernici, koja ga tereti za ratni zločin u Krajini.

U međuvremenu, Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtjevom za izručenje.

U pritvoru u Crnoj Gori, u Spužu, Đukić je proveo skoro osam mjeseci, čekajući odluku crnogorskih sudova i Ministra pravde o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj.

Iako su sudovi donijeli rješenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, ministar pravde Crne Gore Zorn Pažin donio je odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sramota Crne Gore

faust
Gost
faust

Što, je li ovo još jedan vaš junak?

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Valjda je trebalo dati mu medalju za rušenje brane. Heroj pravi.

Send this to a friend