Region

Grabar Kitarović: Decenijama Hrvati nijesu smjeli reći svoje porijeklo

Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović austrijskom dnevniku Klajne Cajtung odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi, nacionalizmu i komunizmu.

“Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze nama da bi agitovali za radikalne ideje”, izjavila je Kitarović, kako ju je citirao Novi list.

Ona je dodala da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje. “Bila sam više puta u Avganistanu, i vjerujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen”, kazala je ona, ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsjednica odgovara da se “društva brane od opasnosti spolja”.

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, “čine bijesnom”. “Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umjesto da kažemo: “Ja sam Hrvat”, morali smo reći: “Ja sam iz Hrvatske”. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tom je prijetio zatvor”, kazala je ona, a citira je Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje “i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokratiju”, kako tvrdi, i štaviše Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada “među liberalnije” zemlje Evropske unije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend