Region

Građani u Ljubljani protestuju protiv korona mjera i svih političkih stranaka

Foto: Twitter

Na Trgu Republike u Ljubljani okupilo se stotinak građana koji protestuju zbog mjera uvedenih radi sprječavanja širenja koronavirusa. Policija je pozvala okupljene da se raziđu jer je svako okupljanje zabranjeno privremenom uredbom.

Građani su se okupili sa namjerom da protestuju ispred vlade koja se nalazi na trgu, međutim zgrada je bila okružena ogradom.

Učesnici protesta rekli su da protestuju i protiv svih političkih stranaka koje su vodile Sloveniju u posljednjih 30 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Alojz Hojs ranije je izjavio da će policija, ukoliko bude potrebno i ukoliko učesnici postanu nasilni, upotrebiti vodene topove.

U Sloveniji su trenutno na snazi restriktivne mjere koje podrazumijevaju zabranu okupljanja, zabranu prelaska iz jedne u drugu opštinu.

Društvena inicijativa Maske dol najavila protest

Skup je na društvenim mrežama najavila društvena inicijativa Maske dol koju predstavlja Anica Bidar, bivša istaknuta članica Štajerske garde, uz poruku da učesnici treba da ostanu mirni i posvećeni miru, ljubavi, zdravlju i slobodi.

“Zato što smo proglasili epidemiju i mjere kojima ograničavamo život ljudi, a oni nemaju dokaze o ovom virusu kao osnovu”, rekla je Bidar medijima danas na Trgu Republike.

“Ipak, imamo zatvorenu zemlju, ekonomija umire”, dodala je Bidarova.

Na Fejsbuku je građanska inicijativa napisala da je skup bio legalan i da su uredbe nezakonite. Dali su nekoliko ideja za transparente kojima treba da budu opremljeni učesnici skupa.

Policija je upozorila Bidarovu, koja je prema objavi na Fejsbuku bila “glavni koordinator protesta”, da je kao organizator morala da rasformira skup koji je zabranjen na osnovu odluke administrativne jedinice.

Policija pozvala okupljene da se raziđu

Na skupu je govorilo nekoliko učesnika koji su zahtijevali momentalno ukidanje svih mjera i povratak na normalno stanje, prenosi Tv Slovenija.

Kranjski političar Zoran Stevanović rekao je da žele da saopšte da je “dovoljno destruktivne politike koja naciju dijeli na ljevicu i desnicu na osnovu poluprošle istorije”.

Policija je pozvala sve učesnike da se raziđu.

Dok je policija pokušavala da ih ukloni, demonstranti su vikali: “Nema nasilja!”

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Tristan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tristan
Gost
Tristan

Protiv svih političkih stranaka!

Send this to a friend