Region

Gradonačelnik Vrbasa da se izjasni o crnogorskom

Crnogorska partija saopštila je danas da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zatražio od predsjednika opštine Vrbas da se izjasni povodom zahtjeva te partije da crnogorski jezik bude uveden u toj opštini kao jedan od službenih.

Crnogorska partija je u saopštenju za javnost navela da je iz ministarstva dobila odgovor u kojem se navodi da je Ružić u pisanoj formi odgovorio na poslaničko pitanje poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olene Papuge, šta će ministarstvo i on kao ministar preduzeti da opština Vrbas ispuni zakonsku obavezu prema crnogorskoj nacionalnoj zajednici i uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu na svojoj teritoriji, imajući u vidu da su ispunjeni svi propisani uslovi.

“Nakon dobijanja izjašnjenja od predsjednika opštine Vrbas, Ministarstvo će o istom obavijestiti narodnu poslanicu Olenu Papugu i preduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u cilju obezbjeđivanja zakonitosti u funkcionisanju organa jedinica lokalne samouprave”, navodi se u odgovoru iz Ružićevog ministarstva.

Crnogorska partija već godinama zahtijeva da u opštini Vrbas crnogorski bude uveden kao jedan od službenih jezika.

Crnogorska partija je podsjetila i na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

U opštini Vrbas, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

11

avatar
1000
8
3
0
 
10
VozdDjokoSerdarFilmadzijaveki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djoko
Gost
Djoko

Ovo je zakonom određeno, i to nema nikakve veze sa komentarima! Crnogorci su manjina u Srbiji, ima ih nešto više od 38000,i kao takvi imaju ista prava kao i Mađari, Rusini, Slovaci, Rumuni, Hrvati, Bošnjaci… Svi oni koji su poreklom iz Crne Gore a izjašnjavaju se kao Srbi, a velika ih je većina,treba da gledaju svoja posla i svoju naciju,… Više »

Vozd
Gost
Vozd

Pitas li se kako srbi iz cg ne mogu da uce na srpskom a 60% prica srpski

veki
Gost
veki

njegovi su čergarili u Vojvodinu u tuđe kuće, jesu li mu ikad rekli u čiju kuću žive

Окле
Gost
Окле

Црногорски језик је различит од Српско-хрватско-бошњачког. Црногорски има 32 слова, што га чини различитим (фонетика, као темељ језика). Монтенегрини су правили цг-ски језик да би се одвојили од српског, а на крају ће им то бити велика грешка. Срби могу у потпуности да траже српски језик у одјељењима у којима су већински српска ђеца, као и Албанци. Нико нам не… Više »

Rumija
Gost
Rumija

Treba ih vratit ovdje da lisajeve i krse skupljaju… kako su se samo pomamili jado moj od dobra pamet izgubili. Treba

Serdar
Gost
Serdar

A šta ti tražiš ovdje…kupi prdje…

VOJVODA MIRKO
Gost
VOJVODA MIRKO

nasa prava su ugrozena u srbiji ocemo svoj jezik i sve sto nam pripada za sad kao manjini a brzo ce se pokazat da smo vecina!! uskoro cemo uz pomoc mlade vojvodine bit svoji na svome a novi sad bit ce jos jedan glavni grad!!

Filmadzija
Gost
Filmadzija

Svoj na svome ces biti kad se u krs vratis.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

IDEEEEEEEEMOOOOOOOO!!!! KRENULO JE!!!
Dogodine BEZ Vojvodine SERBI!!

Panda
Gost
Panda

A što vam vam to ne odgovara srpski?Ugrožavao vas neko sve ove godine?! Sve vi je dato i primirite,ne talasajte..

važi
Gost
važi

Stop progonu Crnogoraca u Vrbas. Hehehehehe

Send this to a friend