Region

Haradinaj: Bitno je da izbori na Kosovu budu za dva mjeseca

foto: RSE

Bilo bi važno da se u vremenskom roku, za oko dva mjeseca, održe izbori, kazao je Ramuš Haradinaj, koji je prije tri dana podnio ostavku na mjesto premijera Kosova, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

<<<Ramuš Haradinaj podnio ostavku<<<

Haradinaj je ostavku podnio, kako objašnjava zato što je za njega neprihvatljivo da se pred istražiteljima Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu, koje ga je pozvalo kao osumnjičenog, pojavi kao premijer Kosova.

On podvlači da svoja politička uvjerenja neće mijenjati, te da takse od sto odsto na proizvode iz Srbije, koje je Kosovo uvelo decembra prošle godine, ne bi trebalo ukidati sve do priznanja kosovske nezavisnosti. Podvlači, da trenutne okolnosti ne smiju dovoditi u pitanje funkcionisanje pravne države na Kosovu, niti uticati na odugovlačenje sa izjašnjavanjem građana.

“Ne vjerujem da postoje razlozi da se s time odugovlači puno. Važno je, ne zbog vakuma u vladavini, već je važno da se narodu što prije pruži prilika da odluči. Dakle, ne treba narodu da se odugovlači sa pravom da odluči. Bilo bi važno da se u vremenskom roku, za oko dva mjeseca, održe izbori. Takve su dinamike nadalje i nadam se da će ići tim tokom. Potrebno je potom vremena i da se konstituiše Skupština i da se formira vlada. Dakle, bitno je da se sve desi u potrebnom vremenskom roku”, kaže Haradinaj.

​RSE: U međuvremenu, vlada je u ostavci. Šta treba da se poduzme sledeće u Prištini kako bi nastupili prijevremeni izbori ili kako bi se izvršili napori za formiranje nove vlade?

Haradinaj: Prvo, što je veoma važno, vlada je u ostavci, ne treba da dopustimo vakum, ne treba da dopustimo da se dese neregularnosti, bilo da se radi o upravljanju državom, po pitanju zakona ili stabilnosti. Srećom, stanje na Kosovu je stabilno i funkcionalno. Život se nastavlja. Živimo u demokratiji i Ustav je predvidio neophodne korake u ovim slučajevima. Ja trenutno privodim kraju zvanična pisma za predsjednika i predsjednika Skupštine. Potom, Skupština može da samu sebe raspusti na određeni datum, ili predsjednik može da predloži se Skupština raspusti i izbore.

Razlog zašto sam tražio izbore je zato što sam, kada sam dobio mandat za predsjednika vlade, povjerenje tražio od naroda. Zato sam smatrao da je najsigurnije da se mandat vrati narodu. Mislim da su pravo rješenje prijevremeni izbori, na osnovu ustavnih i zakonskih vremenskih rokova. Pozivam građane da učestvuju u izbornom procesu i da poštuju tu odluku koju narod potom donese.

RSE: Pomenuli ste da pripremate pisma za predsjednika (Hašim Tači), predsjednika Skupštine (Kadri Veselji) i ostale koalicione partnere. Kada će te ih obavijestiti, danas?

Haradinaj: Radimo na izradi pisama. Po protokolu, to su zvanična pisma koja se mogu poslati danas, ili sjutra. Razmatramo ustavnu osnovu o ostavci, jer se radi o ostavci bez izglasavanja nepovjerenje vladi. Razmatramo kako to da objasnimo.

RSE: Da li ćete predsjednika države i Skupštine samo obavijestiti pismenim putem, ili ćete se sastati sa njima?

Haradinaj: Sada pišem pismo, i vidjećemo kako ću djelovati. Ali, ja sam informisao Vladu, i ispoštovao sam zakonsku osnovu zato što sam predsjednik Vlade. Na sastanku vlade, na zvaničnom sastanku na dnevnom redu to je bila posljednja informacija. Tu su bili informisani svi partneri u vladi, oni sa kojima radim, a potom sam odmah otišao u moju partiju, Alijansu za budućnost Kosova, jer je i partija ustavna i zakonska kategorija. Kontaktirao sam potom i sa političkim kolegama. Ovaj zvanični dio dopisa je samo kako bi otpočelo vrijeme predviđeno za rokove, nema povratka i odluka je donijeta. Dakle, samo kako bi vrijeme rokova i procedura počelo da otkucava, a kako bi potom predsjednik krenuo sa svojim rokovima.

RSE: Kako gledate na reakcije političkih lidera na vašu ostavku?

Haradinaj: Pravo da vam kažem, svako je to iznio sa svojih stanovišta. Neki su bili korektni, neki nisu mogli da se uzdrže, nisu shvatili kontekst ove ostavke. Ja sam izjavio da ću da obavim zakonsku obavezu bez ikakvog oklijevanja i uz poštovanje. A što se tiče mojih političkih uvjerenja, izjavio sam da Kosovo ne može da podnese, i da hoće, cijenu za priznanje a koja predviđa podjelu Kosova ili otvaranje granica Kosova. Izjavio samo takođe da je “Dodik republika” ili jedna republika pod uticajem Rusije takođe neprihvatljiva za Kosovo. Istovremeno sam rekao da se taksa neće ukinuti do priznanja.

Za ovakve stavove očekujem podršku, jedinstvo bez obzira na to što se mi za vlast takmičimo jedni protiv drugih. Ovo nije stav vlade, već su to stavovi nacionalnih interesa. Mi smo nekada sa onima koji su danas opozicija, bili opozicija i protiv Zajednice (Zajednica opština sa srpskom većinom). Zapravo, ja sam držao jedan principijelan stav naroda, a ne vlasti u ovom slučaju, i nadam se da onako kako smo bili zajedno za Trepču i za Vojsku, jer smo u ta dva slučaja pokazali potpuno jedinstvo, da ćemo biti zajedno protiv podjele Kosova i da nećemo dopustiti “Dodik republiku” na Kosovu i da nećemo da damo tržište bez priznanja.

Dakle, ne ukidamo taksu bez priznanja. Ovo su stavovi za šta očekujem da se poštuju i nema veze šta misle o meni, ali očekujem da se to poštuje zarad njihovih interesa, ne mojih ili njihovih partijskih. Pozivam sve da sarađujemo po pitanju tih stavova, bez obzira šta su rekli tog dana ili šta će da izjave neki drugi dan.

RSE: Ali, te reakcije nakon ostavke nisu ostavile utisak na vas?

Haradinaj: Pazite, nemam taj luksuz da se upuštam u debate, dakle, svako govori za sebe. Narod kaže “svako svoje razloge i svoj način”, ali veoma je važno da očuvamo zemlju, interese zemlje, nacionalni interes. Demokratija se ne zaustavlja, i poslije ovih izbora biće izbora. Potvrdiće se ko pred sobom ima interes naroda, a ko sebe ili partiju. Mislim da je odbrana Kosova od podjele, zaštita Kosova od “Dodik republike”, neprihvatanje cijene po pitanju priznanja u interesu svih nas. I Demokratskog Saveza Kosova i pokreta Samoopredjeljenje i Socijaldemokratske partije, i nas na vlasti. Ono što ja radim jeste izgradnja jednog cilja, dajem svima cilj putem kog možemo da budemo održivi kao narod i kao država.

RSE: Podnijeli ste ostavku sa premijerske pozicije kada vas je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obavijestio da ste pozvani na razgovor u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. Da li ima i optužnice?

Haradinaj: Ne, nema optužnice.

RSE: Ispred Specijalnog suda ove nedjelje očekuje se pojavljivanje i ostalih bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Da li imate informacije da li će oni biti poslednji koji će biti intervjuisani, ili će se i ostali pripadnici OVK pozivati na razgovor?

Haradinaj: Iz ranijih najava znam da je nekoliko njih bilo pozvano, ne znam da li će sa time da se nastavi i koliko će ih još biti. Ja sam dobio poziv na koji ću da odgovorim, dakle, obaviću svoje zakonske obaveze. Ali, za mene je bilo neprihvatljivo da to činim kao premijer vlade, u ovom slučaju šef izvršne vlasti, jer ja sam i šef odbrane, šef pravde. Nisam mogao da državu odvedem pred istražitelja. Iz tog razloga sam podnio ostavku, kako bi očuvao čast države, predsjednika Vlade.

Mi smo mlada država i mi stvaramo, da kažem, našu državnu doktrinu. Nisam htio da se Kosovu prepiše jedan ovakav trenutak. A potom, radi se i o mojoj ličnoj časti, časti albanskog borca. Ja sam dokazao nevinost dva puta i zato sam donio tu odluku.

​RSE: Drugi zvaničnici nisu postupili kao vi. U slučaju poziva za ostale zvaničnike, bivše pripadnike OVK-a, da li, po vama, i oni treba da učine isto?

Haradinaj: Mislim da se situacija sada razlikuje. Ja sam predsjednik vlade na dužnosti. Dakle, ovo je čin odgovornosti. U državi je samo jedan predsjednik Vlade, i bilo bi nepošteno da to uradim Kosovu, da jedan dio suvereniteta odvedem ispred istražitelje. Danas je deveta godišnjica kada je Međunarodni sud pravde opravdao proglašenje nezavisnosti Kosova. Ako se sjećate, dva dana prije te odluke bio sam ponovo pozvan.

Dakle, radi se o borbi argumenata oko države, i zato sam veoma pažljiv kada se radi o tim argumentima jer znam koliko nas je država koštala i koliko je teško bilo da stignemo dovde. Ne želimo ni na koji način da povrijedimo Kosovo. Kosovo je evroatlantsko društvo, demokratija, multietničko, nedodirljivo kada se radi o multietničkim vrijednostima, teritoriji i granici. Dakle, čuvamo Kosovo i to je naš interes.

RSE: Da li tako treba da čine i ostali?

Haradinaj: Ne željeći da uspostavim jedan standard za sve, ali to je način na koji sam ja djelovao i pored činjenice da to nije lako. Ima mnogih implikacija kako za mene, tako i za sve one koji su željeli da rade svoj posao. Mislim da je ovo najispravniji način da se očuva Kosovo, čast Kosova, čast institucija ali i čast albanskog borca.

RSE: Pod ovim okolnostima, kada je Kosovo da vladom u ostavci, da li očekujete da se nastavi dijalog sa Beogradom na neki način?

Haradinaj: Nemamo stav protiv dijaloga. U kakvoj god etapi, u koje god vrijeme, Kosovo i ovako obavlja svoje funkcije. Ali, dijalog je bezuslovan, i ne dijalog o podijeli i “Dodik republici” (Milorad Dodik, bivši predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, sadašnji član Predsjedništva BiH, prim. red.), već dijalog o recipročnom priznanju unutar postojećih granica i o međusobnom poštovanju. To se odnosi i na tržište, ukoliko se ono vrati Srbiji, ukinuće se taksa u slučaju priznanja.

RSE: Upravo je taksa na robu iz Srbije je bila jedna od odluka vaše vlade. Da li ćete i dalje braniti tu odluku?

Haradinaj: Da, izgleda da nemam kud drugo. Svjestan sam implikacija koja je da odluka imala. Od prvog dana sam vidio u kojim dimenzijama će se te implikacije desiti, ali, nemam drugo rješenje osim toga da je to alternativa zamjena za priznanje, ili da damo dio teritorije ili “Dodik republiku” na Kosovu. To je neprihvatljivo za Kosovo. Moja ponuda je tržište za priznanje a ne podjela ili “Dodik republika”. Mislim da ću ostati vjeran tome u svim okolnostima, u svakoj situaciji. Ko god misli da posljedice mogu da nas odvrate, griješe, jer se radi o narodu, o državi.

Send this to a friend