Region

Haradinaj: Kosovo će bankrotirati

Ako ne bude usvojen budžet za 2020, Kosovo će bankrotirati, upozorio je danas odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Prošlogodišnji budžet, rekao je Haradinaj, može da se koristi do marta, a ako novi ne bude usvojen, od aprila neće postojati drugi pravni instrumenti za funkcionisanje prištinskih institucija.

“Bez odobrenja budžeta za ovu godinu, država će bakrotirati “, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade, prenio je prištinski Zeri.

Haradinaj je rekao da nema prepreka za funkcionisanje institucija u januaru i februaru.

Ali, prema njegovim riječima, ako se isto nastavi u drugoj polovini februara, tada će institucije ući u funkcionalni rizik.

“Od 1. aprila ne postoje drugi pravni instrumenti za funkcionisanje države u finansijskom smislu i ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potpuno da propadnemo”, upozorio je Haradinaj.

Finansijska blokada u aprilu

Prema kosovskim zakonima, 1/12 preliminarnog budžeta automatski se aktivira za januar i februar, u međuvremenu za mart, ako budžet za 2020. godinu ne bude izglasan u parlamentu, moguće je tražiti poduženo trajanje preliminarnog budžeta za još jedan mjesec.

Ako procedure ne budu ispoštovane, u aprilu definitivno dolazi do finansijske blokade, ponovio je Haradinaj.

On je rekao da odgovornost za funksionisanje privremenih prištinskih institucija ima Pokret Samoopredjeljenje, koji je pobjednik oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora i da ta stranka treba da razmišlja o tome kako dalje.

Upitan da li je dobio poziv da se sastane sa predstavnicima Samoopredjeljenja ili Demokratskim savezom Kosova, radi razgovora o eventualnoj postizbornoj koaliciji, Haradinaj je rekao da njegova Alijansa za budućnost Kosova nije uključena u razgovore o formiranju nove vlade.

Rekao je da se može čuti mnogo informacija o tim razgovorima, ali da on ne zna šta se tačno dešava.

“Pobjednička stranka je odgovorna za stvaranje institucija, a u ovom slučaju to su Samoopredjeljenje i Aljbin Kurti“, kazao je Haradinaj, uz podsjećanje da su izbori održani prije tri mjeseca, a da dvije vodeće stranke, Samoopredjeljenje i DSK, još ne uspijevaju da se dogovore o zajedničkoj vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Proizvodit ce “konoplju”kao ovi u obod i izac iz krize

Milosava
Gost
Milosava

Neka je sa srecom !

Podgorica
Gost
Podgorica

Dobro i što

Dajovi
Gost
Dajovi

Ide li brat Ramuš onda u Hag?

Sava
Gost
Sava

Dok je heroina u evropi nece

Send this to a friend