Region

Haradinaj traži da Hoti ne potpisuje sporazum sa Srbijom

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas popodne sporazum sa Srbijom.

Haradinaj to traži jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u prijedlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini Šengen”, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumijem zašto bi bilo dio sporazuma sa Srbijom”, kazao je on.

„To bi imalo teške posljedice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima”, poručio je on.

Zaprijetio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna.

“Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo dio vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

“Tako je to jezero vodena granica između između Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je dio Srbija, ne treba da bude riječi o budućnosti Gazivoda“, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude dio sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Prenio je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

“Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum“, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svjestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsjetio je da je na zahtjev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zaprijetio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do ovog obrta.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prijete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
sasaPosmatracDa, da..Prčvjecna da je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Necete vi to potpisivati ni jos 5 godina

vjecna da je
Gost
vjecna da je

ne popustajte im ni milimetar i tako ce amerikanci kad kupe srbiju i vas kao i crnu goru prodati …srbija je dno dna otrovana nacionalizmom mrznjom i svakim danom tone svr e dublje ….ekonomski ne mogu da se izbore onda vrse pritisak na manje i slabije kosovo bosna crna gora makedonija …..

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ne brini se ti za srbiju. Tebi je mrznja u glavi

sasa
Gost
sasa

Svaka ti čast na komentaru ko god da si.I ne samo u glavi sve su prilike.

Sovereign
Gost
Sovereign

Што раде ови Срби… Кренуло их у задње вријеме. А далеко новембар…

Da, da..
Gost
Da, da..

A kad dođe novembar 💪💪💪

Send this to a friend