Region

Hrvatska deseta po smrtnosti od koronavirusa među zemljama Evropske unije

Ilustracija

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je večeras da je Hrvatska po smrtnosti od korona virusa 10. među zemljama Europske unije i najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju s 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome”, rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

“Najvjerovatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana”, rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih posljednjih dana ocijenivši da postoji blagi trend pada broja oboljelih, prenosi Hina.

“Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera”, ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti, rekao je Capak.

Send this to a friend