Region

Hrvatska postavila ogradu na granici sa BiH

Hrvatska postavila ogradu na granici sa BiH

Hrvatska je jutros postavila ogradu u blizini Graničnog prelaza Izačić na sjeverozapadu BiH.

To je uradila bi ojačala granicu zbog migrantske krize, potvrđeno je sarajevskom portalu Klix.ba iz hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Pokretna barijera je postavljena na teritoriji Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo, navodi portal i dodaje da će hrvatski graničari na taj način dodatno ojačati granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu u tu zemlju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH se pozivaju na šengenski katalog EU za nadzor spoljnih granica, povratak i ponovni prihvat, u kojem je navedeno “da granične prelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor treba da budu osvjetljeni”.

“Granični prelazi, u pravilu, treba da budu odvojeni ogradom, a izuzeci mogu da budu napravljeni u slučaju graničnih prelaza za lokalni granični promet”, navodi se u odgovor ministarstva portalu Klix.ba.

Dodaje se da su temelji za postavljanje pomične fizičke barijere napravljeni i ranije na nekim graničnim prelazima u Hrvatskoj, kao na primjer na graničnim prelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina.

Iz ministarstva najavljuju da će biti postavljeno još ograda, ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Send this to a friend