Region

Hrvatska zbog migrantske krize aktivira 2.000 penzionisanih policajaca

Vlade Hrvatske pokrenula u javnu raspravu o prijedlogu uredbe da Ministarstvo unutrašnjih poslova privremeno zaposli 2.000 penzionisanih policajaca i to zbog migrantske krize i nadzora granice prema Bosni i Hercegovini.

Prema tom prijedlogu, MUP ima pravo da poveća sopstveni policijski sastav za deset odsto, a kako je u sistemu trenutno 18.291 policijski službenik, znači da se može zaposliti 1.829 pripadnika rezervnih policijskih snaga, piše “Jutarnji list”.

Uredba o rezervnoj policiji propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika rezervne policije, kao i uslove i kriterijume za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni direktor policije, a to su slučajevi ratnog stanja ili neposredne ugroženosti nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutrašnja sigurnost Hrvatske, prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno onda kada je potrebno pomoći policiji pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policajaca.

Hrvatski MUP još od Domovinskog rata nije vraćao u službu rezervne penzionisane policajce. Iako je prošla uredba iz 2012. omogućila angažovanje rezervnih snaga, to nije bilo realizovano.

Hrvatska će u prvoj polovini 2020. godine predsjedavati Savjetom Evropske unije zbog čega će radi potreba bezbjednosti učesnika sastanaka, konferencija i sl. biti potrebno angažovanje većeg broja policajaca.

Tu je i potreba za dodatnim policijskim snagama tokom turističke sezone, a postojeći sistem slanja policajaca iz drugih gradova na Jadran je skup, pa će se od iduće godine za iste poslove angažovati rezervisti iz lokalnih sredina.

Može se pretpostaviti da će slično biti i na granici s BiH, posebno na područjima Ličke i Karlovačke županije, u kojima je angažovan veći broj policajaca iz drugih dijelova Hrvatske, kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata.

Send this to a friend