Region

Hrvatski sveštenik poručio da nema pričešća za poslanike koji su glasali ZA

Foto: YouTube screenshot

Splitski sveštenik don Josip Mužić poručio je na Fejsbuku da se niko od onih koji su u Hrvatskom saboru glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije ne može pričestiti.

“Oni koji su nominalno hršćani, a glasali su za ratifikaciju neka računaju da ne smiju pristupati pričešću dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Sveštenici su takvima dužni da po savjesti uskrate pričešće”, napisao je don Mužić.

Reagovanja na ratifikaciju ove konvencije koja štiti žene od nasilja podijeljena su – od razočarenja klerikalno-konzervativnih krugova do oduševljenja liberalnijih.

Don Mužić nije jedini sveštenik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji se protivi Istanbulskoj konvenciji. Dio tamošnjih portala tvrdi da je Vatikan izvršio pritisak na zagrebački Kaptol da prihvati konvenciju, ali se veliki broj sveštenika nije pomirio sa tim.

Istanbulska konvencija ima za cilj sprječavanje nasilja, zaštitu žrtava i “okončavanje nekažnjivosti počinilaca”. Protivnici konvencije pak ističu da ona uvodi “rodnu ideologiju”.

Send this to a friend