Region

Ide li BiH u spor sa Hrvatskom?

Milorad Dodik

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva rekao da je bilo prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješačkom mostu i otvaranja spora sa Hrvatskom.

“Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NSRS-u zašto to nije dobro”, istakao je Dodik.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća, pa će se čekati odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Dodik je naveo da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmjerava na Pelješački most i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme sa brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije.

Ukoliko dvije trećine poslanika Narodne Skupštine Republike Srpske izglasa da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava da riješi pitanje granice sa Hrvatskom, ali bezuspješno. Uprkos protivljenju zvaničnog Sarajeva, Hrvatska je nastavila da gradi Pelješački most, koji za BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more, navodi portal Kliks.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budibogsnama
Gost
Budibogsnama

Zemlja čuda. Srpski član Predsjedništva brani Hrvatsku, a hrvatski član je napada.

mačor
Gost
mačor

Ne kaže se Pelješački most(ni konjevi već konji)lektor nije vidio tekst,ovakve stvari”bodu” oči,Pelješki most,izrazom “Pelješački” se nedavno u Dubrovniku “proslavila” Kolinda Grabar Kitarović pa joj se cijeli Grad smijao.

Send this to a friend