Region

Irinej: Sabor SPC smatra da se Vučić junački bori za Kosovo

Patrijarh Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je nakon današnjeg obraćanja predsjednika države Aleksandra Vučića Saboru u Patrijaršiji, da svi vide da se Vučić “junački bori za državu, narod i Kosovo” i da je to njegov i stav Sabora.

“Najviše vremena smo posvetili Kosovu, nećemo odustati od borbe za Kosovo”, rekao je patrijarh Irinej, u zajedničkom obraćanju sa Vučićem, navodeći da je neizvjesno kako će se to pitanje riještiti.

Kako je rekao, “nadamo se u Boga”, kao i da puno zavisi od situacije u svijetu, “od onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju drugu stranu”.

“Ono što vidimo svi, naš predsjednik se junački bori za državu, narod i Kosovo”, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da nema sumnje u njegove dobre namjere i trud.

Patrijarh je rekao da se divi toj energiji, “jer je svaki drugi dan na putu i vodi teške razgovore van Srbije”, rekao je patrijarh Irinej.

“Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsjednika države odigra na najbolji i najkorisniji način”, rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li je to njegov lični stav ili stav Sabora, on je rekao da je to stav i njega i Sabora.

Vučić je rekao da je Sabor obavijestio o svim razgovorima, pregovorima, svim važnim temema, a “oni o svojim brigama, o različitim stavovima po pojedinim pitanjima”.

“Patrijarh je odlično razumio, kao što ja razumijem njegovu brigu i njegove muke, da neko mora da donosi i ne lake, rekao bih, teške ovozemaljske odluke. Jedan od vladika je rekao, što god Vučiću uradiš bićeš svima kriv i ja sam to odlično razumio,” rekao je Vučić.

Kako je objasnio Vučić, “ako uradiš jedno bićeš svima drugima kriv i obratno”.

On je rekao da je govorio iskreno i istinu, “upozoravajući, i neke vladike su primijetile to, da nekad nijesmo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo, a ja ne bih volio da nam se slične stvari dese”.

Navodeći da je sastanak bio važan, on je istakao da nije neko ko će govoriti da Crkva nema pravo na svoje mišljenje, jer je “Crkva važan društveni činilac, koja ima pravo na svoje stavove”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milivoj
Gost
Milivoj

Овај није мој председник,а Богами ни овај мој Патријарх.Слава ти Св.Павле и прави Патријарху

Cetnik Berane
Gost
Cetnik Berane

Izdala nas je cak i crkva za saku Vucicevih dolara, sramota! Zbog crkve u madjarskoj dadosmo Kosovo. Sramota da je Srpsku Izdajnicku crkvu!

jovan
Gost
jovan

Trudi se lik samo da ne ostane trudan kao tata Brnabićka.

Dejan
Gost
Dejan

Da ti je para naravno

Musa
Gost
Musa

Vi cete ga spasit sigurno. Taman ste isti.

drug
Gost
drug

SPC je najveće zlo na Balkanu, kako za srpski narod tako i za sve ostale narode u okruženju. Od njih kreću svi ratovi i nesreće.

z d
Gost
z d

Odustali ste vi od Kosova još kad vas je Čarnojević poveo za Vojvodinu. Tada ste dobili Vojvodinu a izgubili Kosovo.

Mađar
Gost
Mađar

zd, o tom potom.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Vucic se toliko junacki bori tako da zeli Kosovu da uvali jos tri opstine sa juga Srbije. A ovaj “sveti starac” umjesto da stoluje u Prizrenu iz Beograda muti vodu da se slabije vidi istina.

Zoran
Gost
Zoran

Velikosrpska spc je pod kontrolom srpskog diktatora av i sns sekte.

Risto
Gost
Risto

Evo i mene.
Za nas je to završena stvar.

Charlie
Gost
Charlie

A ko ste vi u toj priči, pa da je to za vas završena stvar? U svoje dvorištance gledajte a kosovska stvar vas ne treba da se tiče.
Kao što ni nas ne zanima što više nemate ni Ada Bojanu ni Ulcinj.

Koki
Gost
Koki

Neka junaci .

NBA
Gost
NBA

AHA,YES YES? ISTO KAO VUK BRANKOVIC! STA JADN PRICAS,KAD JE KOSOVO DAVNO ” PREDATO”!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa kada je predato, što traže da ga Srbija prizna?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Šta kaže Rista na to?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Risto, slava mu i pare, reče da je Francuze stigla kazna od Boga kad im je izgorio Notr Dam, jerbo su okačili zastavu Kosova na proslavi stogodišnjice Prvog svjetskog rata. A nas je stigla kazna od Boga u vidu Rista. Zaključak: Francuzi su bolje prošli!😢

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Za vrijeme Mitropolita u Crnoj Gori je izgrađeno i obnovljeno preko 600 hramova, među njima i Saborni hramovi u Podgorici i Baru, obnovljeno sveštenstvo i monaštvo. Još je Mitropolitu ostalo da vrati Kapelu na Lovćen i da izgradi hramove na Miholjskoj prevlaci i u Cetinju.

nik
Gost
nik

Blago nama jos par hiljada koji ne rade a treba ih hraniti ( obnovljeno svestenstvo ) a ove hramove je narod obnovio, odakle drugo novac

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa što ih narod nije obnavljao u doba komunizma i zašto narod ne obnovi nijedan objekat CPC?

marius
Gost
marius

A sto ih nije obnavlja za vrijeme komunizma i TITA , nije mu niko branio, taman ka sto nije branjeno ni Srbima, ni Hrvatima nit Slovencima ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Koliko mi se čini za vrijeme Tita je srušena i Njegoševa kapela na Lovćenu, a u nekim hramovima je držana i stoka.

marius
Gost
marius

Nije TITO naredio da se u hramovima cuva stoka. U to me ne moze niko ubijedit, a ako je i toga bilo , onda je to zbog naroda koji je to cinio, a ne zbog TITA.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

hahahahahahahahaha padam potpisite to da pocinemo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne bruka se svako kao Montenegro.

Send this to a friend