Region

Izetbegović: BiH neće ući u NATO, ako to ne žele Srbi i Republika Srpska

Izetbegović

Predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da BiH neće ući u NATO, ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.

“U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO”, rekao je Izetbegović za RTRS.

Međtim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

“Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovicem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati”, istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

“Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takodje, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izadjemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina”, istakao je Izetbegović.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Zivko89KrdžobanjaninrokoP,OLTRON
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zivko89
Gost
Zivko89

Jasno kao dan Izetbegoviću. Kako radiš zajedno sa Dodikom i sadašnjim (veliko) srpskim vlastima na stvaranju male-velike Srbije, a nakon toga autonomne pokrajine Sandžak, ti odgovaraš porukom “ne u nato”. Znam za sve planove, znam da će mala-velika Srbija biti krštena nekom novom nazovi federacijom, znam i vidim kako se Crna Gora polako ali sigurno utapa u to, eno Milo… Više »

Krdžo
Gost
Krdžo

Ne želi ni nas 80% u CG.

banjanin
Gost
banjanin

Pa i kod nas u Crnoj Gori najveći remetilački faktor su upravo Bosanski srbi koje smo primili,uhljebili,čak im i odgovorna mjesta dali i sad na čelu sa Amfilofijem rovare protiv nas,a da im nije dobro pošli bi oni od nas,a naša mladost ode

roko
Gost
roko

uvijek se troica pitaju a ti lazi drugog lopove

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

To ne želi nato a dodik bi trčeći da može nego lažunja

Mikaš
Gost
Mikaš

Prpa bato

Send this to a friend