Region ministar zdravlja predlaže vladi

Karantin za Slovence koji se ne vrate iz Hrvatske do kraja sedmice

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je juče da će vladi predložiti da do kraja sedmice uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to jedinstveno mišljenje medicinskih stručnjaka.

“Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenačkim turistima koji žele izbjeći karantin dalo još najviše dva ili tri dana da se vrate kući”, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada unosa koronavirusa preko slovenačkih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska već ima eksponencijalni rast zaraza u posljednje vrijeme.

Takođe je istakao da nije moguć selektivan pristup uvoditi karantin samo za one od 15 do 35 godina, koji se najčešće zaraze, ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje rizičnih dijelova, na primjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstveni kriterijum po državama, a ne regijama za sastavljanje liste rizičnih destinacija.

Ali, pritom nije kazao da je Slovenija prije mjesec dana na crvenu listu uvrstila cijelu Češku, da bi poslije pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenačkom premijeru Janezu Janši upozorenje zadržala samo za jednu rudarsku regiju u kojoj je zabilježen skok infekcija.

Send this to a friend