Region

Kazne u Hrvatskoj: Za nenošenje maske 66 eura, za privatnu zabavu 1.330 eura

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš predstavio je na sjednici Vlade zakonski predlog, kojim se propisuju kazne za građane koji krše epidemiološke mjere.

“Kazne za kompanije biće od 10 do 40 hiljada kuna (1.330 do 5.300 eura). Za prekršaje građana propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna (66 eura)”, rekao je Beroš na sjednici Vlade o predloženim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

On je precizirao da se kazna od 500 kuna odnosi na nepridržavanje obaveze nošenja maske za lice ili medicinske maske, dok bi za onoga ko organizuje privatnu zabavu bila do 10.000 kuna (1.330 eura).

Beroš je naveo i da predložene izmjene propisuju da mjere sprovode policijski službenici, civilna zaštita i državni inspektori.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je uvođenje prekršajnih kazni neophodno, jer određeni broj neodgovornih pojedinaca ugrožava zdravlje drugih. Plenković je na sjednici učestvovao onlajn, jer se od vikenda nalazi u samoizolaciji s obzirom na to da mu je supruga pozitivna na koronavirus.

On je rekao i da je Vlada pripremila paket mjera pomoći preduzetnicima, među kojima je i dalje mjera očuvanja radih mjesta, odnosno 4.000 kuna (533 eura) po radniku tokom obustave rada.

On je naveo da će se ići s pokrivanjem svih fiksnih troškova tokom obustave rade za pogođene sektore i to ako imaju pad prihoda veći od 60 odsto u decembru, kao i paket kovid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

U Hrvatskoj je potvrđeno najviše umrlih u jednom danu dosad, njih 74, dok je novooboljelih 1.830, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. Aktivnih slučajeva zaraze je 21.457, među njima je 2.358 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 255. U protekla 24 sata oporavila se 3.361 osoba, a testirano je njih 5.027.

Hrvatska je od vikenda uvela rigoroznije mjere u borbi protiv širenja koronavirusa, pa su tako zatvoreni kafići, restorani, teretane i dječje igraonice. Škole i prodavnice i dalje rade, ali pod pojačanim epidemiološkim mjerama.

Zabranjeni su javni događaji na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima može biti najviše deset osoba. Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 22 časa.

U zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske, a napolju ukoliko nije moguće držati razmak od metar i po.

Send this to a friend