Region

Ko je novi kosovski premijer Avdulah Hoti

Avdulah Hoti

Aljbina Kurtija na čelu vlade u Prištini trebalo zamijeniće Avdulah Hoti. Ovaj 44-godišnji ekonomista rekao je da će borba protiv pandemije, dijalog sa Beogradom i ekonomski oporavak Kosova biti njegovi prioriteti.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koga je danas predsjednik prijevremenih kosovskih institucija Hašim Tači imenovao za mandatara vlade u Prištini, u odlazećoj vladi Aljbina Kurtija bio je prvi potpredsjednik, ali je smijenjen iste noći kada je lideru Samoopredjeljenja dvotrećinskom većinom izglasano nepovjerenje.

Poznavaoci prištinske političke scene za Hotija kažu da je oduvijek bio uzdanica lidera DSK-a Ise Mustafe, koji se uoči parlamentarnih izbora, juna 2017, povukao i ustupio mjestu mlađem Hotiju.

Osnivač te stranke je Ibrahim Rugova, a mnogi na kosovskoj političkoj sceni smatraju da se partija nikad nije oporavila poslije njegove smrti, ali da, po inerciji, na svakim izborima uzme oko četvrtinu glasova.

DSK je na oktobarskim izborima prošle godine osvojio samo jedno poslaničko mjesto manje od Kurtijevog Samoopredjeljenja.

Hoti je rođen 4. februara 1976. u Orahovcu.

Studirao je menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu u Prištini od 1994. do 1998.

Završio je master (2001-2002) i doktorske (2003-2007) studije ekonomije na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, a 2008. dobio je certifikat tog Univerziteta za istraživačke metode i mentorstvo studentima doktorskih studija.

Radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Prištini, gdje je za docenta izabran 2008, a 2012. za vanrednog profesora.

Objavio je veliki broj naučnih radova na temu tržištu rada, ekonomskom razvoju i tranziciji, obrazovanju, migracijama…

Politička karijera

Tokom 2006-2007. bio je viši savjetnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u prištinskoj vladi, a 2008-2009. ekonomski savjetnik gradonačelnika Prištine.

Od 2006. član je Generalnog savjeta DSK-a.

Nakon što je DSK objelodanio da je kandidat za novog mandatara, Hoti je rekao da će borba protiv pandemije, dijalog sa Beogradom i ekonomski oporavak Kosova biti njeni prioriteti.

Hoti bi trebalo da na zamijeni Kurtija, kome je krajem marta izglasano nepovjerenje, upravo na inicijativu DSK-a, nakon samo 50 dana vlasti.

Razlozi za pokretanje te inicijative, za koju se zalagala većina članstva DSK-a, na čelu sa Mustafom i Hotijem, bili su nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Kurtija prema SAD i njegovim odbijanjem da bez uslova ukine 100 odsto uvećane takse na srpske proizvode.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Broj 1LovcenskaCENTARKonikTASTATURA HEROJ
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovcenska
Gost
Lovcenska

To mene interesuje koliko i lanjski snijeg na kopaonik ili sarplaninu !

CENTAR
Gost
CENTAR

E ovo je neki kapacitet, on ce kao postic dogovor, a dokle im god uck komadanti kriminalci diktiraju sta da rade, nema srece na Kosovo. Takse one su prisilili da uvedu, da bi siva zona cvjetala i pojedinci se bogatili. Zao mi je postene svudje ali moraju reci svoje ja i oduprijet se mafiji.

Konik
Gost
Konik

Momak, neka ti priča, no vrati takse!

TASTATURA HEROJ
Gost
TASTATURA HEROJ

Morate slusati ameriku inace..amerika vam je dala drzavu, bez amerike ce vas srbi oduvati kao balon

Broj 1
Gost
Broj 1

Hahaha

Send this to a friend