Region

Krizni štab BiH: Nema slučajeva koronavirusa među migrantima

IOM premješta migrante u BiH zbog pandemije

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno nema pozitivnih slučajeva na koronavirus kod migrantske populacije, saopštio je Fahrudin Solak, komandant Federalnog štaba civilne zaštite na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Solak je dodao kako je u proteklom periodu u gradovima Federacije veliki broj migranata sklonjen sa ulica te da su premješteni u kolektivne centre.

“Taj dio rade kantonalne uprave policija i nismo dobili konkretan podatak koliko ih je sklonjeno i u koje prihvatne centre. Primjetno je da ih nema više na ulicama, a tome su prethodile i sve ove mjere koje smo uvodili u Federaciji BiH”, naglasio je Solak.

Rekao je i da je, generalno, u Federaciji Bosne i Hercegovine podignuta svijest građana o poštovanju svih donesenih naredbi.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine kazao je kako je, do sada, u ovom bosanskohercegovačkom entitetu testirano 1.308 građana, od čega je njih 182 pozitivno. Od devet smrtnih slučajeva, šest je bilo iznad 65 godina, dok su tri preminule osobe imale između 45 i 54 godine, kazao je Čerkez.

Još jednom je ponovio kako Federacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku raspolaže 23.000 testova, te da se očekuje i dostava novih 150.000 testova.

Prema posljednjim podacima u BiH je koronavirusom zaraženo 408 osoba, od kojih je 12 umrlo.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Jelena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Neka uh sačuva bog i ovako su u nevolji, valjda će se svijet,opametiti ,prestati sa ratovima i naoružanjem, da se sredstva odvajaju za vitalne ,ključne stvari, ima gladnih , jadnih Neka ovo bude nauk za cijelu planetu, ne ubijate životinje da bih napunili stomaka sebi, ima hrane mimo klanja životinja. Imigrantima svu sreću i zdravlje želim!

Send this to a friend