Region

Kurti: Ekstremisti na sjeveru Kosova su koristili ručne bombe nabavljene iz Srbije

Aljbin Kurti (Foto: N1)

Premijer Kosova Aljbin Kurti oglasio se na Twitteru i napisao da su ekstremisti i nacionalisti 29. maja koristili ručne bombe proizvedene i nabavljene iz Srbije.

“Nasilne ekstremističke i kriminalne grupe u tri sjeverne opštine 29. maja upotrijebile su ručne bombe SRB (Slavko Rudojić Bugojno) M75 i šok bombe RŠB (Ručna Šok Bomba) P98, obije proizvedene i dopremljene iz Srbije, ranivši desetine NATO vojnika, kosovske policajce i novinare”, napisao je Kurti.

Podsjećamo, 29. maja došlo je do sukoba između dijela lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a i kosovske policije. Tom prilikom povrijeđeno je oko 30 pripadnika međunarodnih snaga, a više od 50 stanovnika je zatražilo ljekarsku pomoć.

Do sukoba je došlo nakon što su izabrani gradonačelnici albanske nacionalne pripadnosti ušli u zgrade opština, što je izazvalo nezadovoljstvo kosovskih Srba.

Većina međunarodnih zvaničnika optužila je Kurtija za eskalaciju situacije i pozvala gradonačelnike da napuste zvanične prostorije, te da se raspišu novi izbori.

Send this to a friend