Region

Kurti: Izaslanicima SAD i EU sam ponudio stabilan i siguran izlazak iz krize

Aljbin Kurti (Foto: EPA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je izaslanicima SAD i EU ponudio stabilan i siguran izlazak iz krize na severu, koju su, prema njegovoj oceni, izazvale nelegalne i paralelne strukture Srbije.

„Prvo je vladavina prava. Imamo desetak pripadnika NATO-a, kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa. U Skupštini Kosova pomenuo sam 33 imena, pet ih je u zatvoru, ostali nisu. I sve te kriminalce, nasilne ekstremiste, koji su se tog dana ponašali kao fašistička milicija, treba što prije privesti pravdi. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo“, rekao je Kurti novinarima.

Poslije izbora u aprilu, uz podršku i pratnju policije ostvaren je ulaz u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku novoizabranih gradonačelnika, što je izazvalo proteste i demonstracije, koje su u nekim slučajevima prerasle u nasilje.

Kurti je danas ponovio da se kriminalne grupe moraju suočiti sa pravdom za kriminalna dela koja su počinili, od paljenja automobila do ranjavanja vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama.

Ocijenio je da uklanjanjem tih grupa i prestankom nereda može doći do smanjenja prisustva policije u sjedištima opština.

Tek tada bi, kako je dodao, moglo da uslijedi angažovanje u procesu održavanja demokratskih izbora.

„Dakle, da, novi izbori, vanredni izbori, ali nakon vladavine prava i nakon pripreme terena“, rekao je Kurti.

Za njega je priprema terena za vanredne izbore u opštinama na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, obezbjeđivanje slobodne, fer i demokratske predizborne kampanje.

„Spreman sam za razgovore, ali ponavljam, nikada nećemo predati našu demokratsku republiku, našu nezavisnu državu, suvereno Kosovo, ni po koju cijenu, fašističkoj miliciji, tim kriminalnim grupama i ekstremistima“, rekao je Kurti.

On je rekao da postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i evropskim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom, dodajući da je uvjeren da će uspjeti da riješe nesuglasice.

„Bio sam konstruktivan, posvećen, kreativan, ali ne mislim da se te stvari rješavaju pritiscima i pominjanjem posljedica, možda čak i sankcija. Uvjeren sam da ćemo uspjeti da riješimo nesuglasice. Postoje izazovi sa evropskim i američkim izaslanicima, ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični“, rekao je Kurti.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
VasojevkaĆiraCipiRipi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćira
Gost
Ćira

Tako je brate, još malo pa ođe Bajden a kad dođe Tramp biće lakše.

CipiRipi
Gost
CipiRipi

Dali je moguce ovakvo ponasanje Zapada prema Fasisticoj Srbiju imaju svoje korene u Litijum koji kako je Fasista Vucic Reklamirao ili Lagao kao da ima u Srbiju u Velikim Kolicinama. Zato Zapanjaci dozvoljavaju Fasista Vucica da se ovako ponasa u Kosovu,Crnu Goru i BiH.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ne vidite koji ste fasista sa svojim komenrarima.

Send this to a friend