Region

Kurti: Ne možemo poništiti odluku o srpskom dinaru

Aljbin Kurti (Foto: EPA)
Aljbin Kurti (Foto: EPA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti  rekao je da neće odustati od odluke da euro bude jedina valuta za plaćanje na Kosovu, ali je rekao da poštuje zahtjeve međunarodnog faktora po ovom pitanju.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) koja kao sredstvo plaćanja isključuje druge valute, uključujući i srpski dinar.

Kurti je u intervjuu za Bloomberg ponovio da propis CBK-a o gotovinskom poslovanju ne zabranjuje držanje srpskih dinara, jer se ta valuta može koristiti za plaćanja tek nakon što se konvertuje u eure u nekoj od licenciranih banaka na Kosovu.

“Ovu odluku ne možemo poništiti. Zato su tražili više vremena i mi im dajemo još vremena. Sada čak i naši američki i evropski partneri govore da je uredba legalna jer se bori protiv finansiranja terorizma, ilegalnih aktivnosti, ali mi ne treba previše da žurimo da to u potpunosti implementiramo. I tako ćemo postupiti tokom februara”, rekao je Kurti.

Srbija daje milione eura Srbima na Kosovu tako što im – kroz paralelni sistem – isplaćuje plate, penzije i dodatnu pomoć.

Uredbu je kritikovala međunarodna zajednica koja tvrdi da je odluka donesena bez prethodne konsultacije. Međunarodni predstavnici zatražili su od Kosova da odloži primjenu uredbe, navodeći da je potrebno više vremena da se srpska zajednica prilagodi toj odluci.

Vlada Kosova saopštila je da će tokom februara provesti kampanju informisanja Srba o ovoj odluci, a u tom kontekstu Kurti se 11. februara obratio građanima Srbije na srpskom jeziku, rekavši da ta odluka ne sprječava Srbiju da nastavi da pomaže Srbe na Kosovu.

Tokom intervjua za Bloomberg, Kurti je upitan šta je njegov krajnji cilj za Srbe na sjeveru Kosova, gdje oni čine većinu stanovništva.

Kurti je rekao da želi da se integrišu u društvo, ističući da je većina njih to već učinila, kroz uzimanje ličnih karti i pasoša Kosova.

“Problem nisu Srbi na Kosovu, problem je autokratski režim u Beogradu. To je režim koji zavisi od Kremlja. Oni dižu ovu predapokaliptičnu uzbunu, podstiču etničke tenzije jer žele da izazovu probleme u regionu”, rekao je Kurti.

Na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 8. februara, na kojoj se raspravljalo o situaciji na Kosovu nakon odluke o zabrani dinara, Srbija i Rusija su poručile da ovim akcijama Kosovo sprovodi “etničko čišćenje” nad Srbima na Kosovu.

Kurti je ove optužbe okarakterisao kao laži.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Nezavisna BokaIhaaKoritaMunja🔥🔥⚡🇲🇪Za nauk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ihaa
Gost
Ihaa

Ali cus srbski dinar.. valuta koja vazi samo jos u srbiju, a ni tamo nisu gadljivi na eure kad im zašuškaš

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

E ne znam okle si, ali vjerovatno da tvoji ni nemaju svoju valutu.

Korita
Gost
Korita

To Kralju tako treba sa njima.

Munja🔥🔥⚡🇲🇪
Gost
Munja🔥🔥⚡🇲🇪

🇦🇱🇦🇱🇦🇱🇦🇱🇳🇱🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇳🇮🇳🇮👍

Za nauk
Gost
Za nauk

Ne popuštajte ni za milimetar. Vidite dobro što su nama uradili jer smo demokratski popuštali.

Send this to a friend