Region

Kurti: Srbija da se suoči sa prošlošću, jer je izazvala četiri rata

Foto: Twitter

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas poslije Prespanskog foruma da Srbija treba što prije da prizna Kosovo i da se suoči sa prošlošću, jer je izazvala četiri rata, prenosi Reporteri.

On je kazao da je demokratizacija neophodna protiv autokrata, vladavina zakona je važna za kriminal, a suočavanje s prošlošću je značajno zbog ratnih zločinaca i zbog uspostavljanja mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

„Srbija je ta koja se iz dobro poznatih razloga mora suočiti sa prošlošću. Iako je izazvala četiri rata u Jugoslaviji, do danas se nije suočila sa onim što se dogodilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, a vjerujem i u Sloveniji“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, uzajamno priznanje Kosova i Srbije nema alternativu, a što prije se to dogodi, biće bolje i za Kosovo, i za Srbiju i za cijeli region.

„Čim Srbija prizna Kosovo i Kosovo bi moglo da prizna Srbiju, a vjerujem da ni Bosna i Hercegovina ne bi zakasnila. Na taj način bi Evropska unija imala mnogo veću želju da što prije uvrsti šest zemalja Zapadnog Balkana u svoje redove“, rekao je Kurti.

Istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna demokratizacija, vladavina zakona i suočavanje s prošlošću i da Srbija ne bi trebalo da instrumentalizuje frustraciju koja postoji u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, prenio je portal Kosovo onlajn.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
TitogradRozajKan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Kurti.. pravo zboris !!!

Kan
Gost
Kan

Tacno tako

Send this to a friend