Region

Kurti uvodi obavezni vojni rok jer smatra da postoje oni koje žele da nanesu štetu Kosovu

Kurti uvodi obavezni vojni rok jer smatra da postoje oni koje žele da nanesu štetu Kosovu
EPA/ VALDRIN XHEMA

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je uvođenje obaveznog vojnog roka i ulaganja u odbranu jer kako je ocijenio, postoje oni koji žele nanijeti štetu Kosovu.

Kurti je u prvom obraćanju pripadnicima Bezbjednosne snage Kosova (BSK) od kada je preuzeo funkciju premijera, povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova naveo da je ulaganje u odbranu “realnost u kojoj živimo”.

“Naša je dužnost da ojačamo državu iznutra prema unutra. Moramo se suočiti sa vremenom kakvo jeste, to kažem znajući da je mir u regionu krhak. Niko ni posle 20 godina nije priznao zločin i genocid”, naveo je Kurti.

Ocijenio je da predstavnici Kosova moraju biti jedinstveni u vođenju spoljne politike.

“Unutrašnje razlike moraju ostati unutar Kosova. Moramo ojačati zemlju i iznutra i izvana, tako da su potrebna ulaganja u vojsku. Kako jačamo vojsku, tako ćemo ojačati i ekonomiju. Bogatstvo ne bi trebalo da obogati političare, nego narod”, rekao je premijer i dodao da nezavisnost i sloboda nemaju značenja bez pravde.

Kurti je ocijenio da je integracija Kosova u EU “dug i naporan put”.

“To je put koji nas ojačava. Pomozimo jedni drugima i za pomirenje i za ujedinjenje”, rekao je kosovski premijer.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da su oružane snage Kosova proizvod borbe za slobodu.

“Žrtvovali ste se u trenutku kada ste odlučili da obučete ovu uniformu. Nema veće žrtve od borbe za svoju državu. Budite ponosni na sebe. Radićemo bez prestanka da Kosovo postane sigurna, ekonomski razvijena zemlja”, rekla je predsjednica kosovske skupštine.

Dodala je da članstvo u NATO ostaje cilj kosovskih institucija.

Prije obraćanja starješinama i pripadnicima BSK, Osmani i Kurti su u 8 časova u prostoru između zgrada Vlade i Skupštine Kosova, uz zvuke himne, prisustvovali podizanju zastave Kosova.

Potom su u selu Prekaze u opštini Srbica položili cvijeće na grobove prvog komandanta OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice a zatim i vijence na grob prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, i Adema Demaćija.

To je inače prvi put da je Kurti obišao grob Ibrahima Rugove i položio cvijeće. Posle toga je održana svečana sjednica parlamenta.

Povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti, predsjednik Kosova Hašim Tači će u 16 časova obići pripadnike BSK, dok će u 18 časova organizovati prijem za predstavnike institucija Kosova, diplomatski kor i druge zvanice.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PrincOdKonikaUghhff
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Znaci srbi ce da sluze Albansku vojsku.

Ughhff
Gost
Ughhff

Blago blago, imamo komsije samo takve…

Send this to a friend