Region

Lidl otvorio 16 prodavnica u Srbiji

Prodavnica "Lidl"

U 12 gradova Srbije, danas je tačno u osam časova, otvoreno 16 prodavnica “Lidla”, najvećeg trgovinskog lanca u Evropi. Svečanom otvaranju jedne od pet “Lidlovih” prodavnica u Beogradu prisustvovao je i predsjednik Srbije. Ovo je dan kada pravimo veliki korak naprijed ka boljem i kvalitetnijem životu, poručio je Aleksandar Vučić.

Direktor “Lidla Srbija” Tomislav Šapina i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić presjekli su crvenu vrpcu na prodavnici “Lidla” na Konjarniku. Vučić je poručio da ovo nije običan dan i da se ne radi o običnoj prodavnici.

Predsjednik je istakao značaj ove kompanije za Srbiju i ocijenio da je ovaj objekat ljepši i veći nego objekat u kojem je, prije šest-sedam godina, bio u Bugarskoj.

“Od trenutka kada je najavljeno da ‘Lidl’ dolazi u Srbiju, koliko puta sam čuo od različitih ljudi da se pravi tolika buka oko obične prodavnice. Ovo nijesu ni najmanje obične prodavnice, ali nešto je mnogo važnije. Zemlja sa ovakvom ponudom u maloprodaji je zemlja koja svojim građanima pruža izbor da mogu da kupuju jeftino, a kvalitetno”, rekao je Vučić.

Poručio je da od “Lidla” možemo mnogo da naučimo, posebno u organizaciji rada, logistici i modernom načinu vođenja posla, ne samo trgovinskih lanaca.

Ukazao je, na primjer, na najsavremeniji “Lidlov” logistički centar u Novoj Pazovi, kao i na to da Lidlove prodavnice imaju različite temperaturne zone usklađene sa vrstama robe i proizvoda.

Podsjetio je da je cijela investicija “Lidla” u Srbiji vrijedna 205 miliona eura i da je zaposleno 1.553 radnika, a da je obuka za neke poslove trajala i do dvije i po godine.

“Imao sam prilike da razgovaram sa radnicima, oni su nasmijani i zadovoljni. Nadaju se da će moći da napreduju, obezbijede budućnost za sebe i svoju djecu”, rekao je predsjednik.

Podsjetio je da su u rad “Lidla” uključene firme iz Srbije, njih 200, i da će se na policama ovog lanca širom svijeta naći najkvalitetniji proizvodi iz Srbije.

“Potrošači će sami moći da se uvjere u cijene. Vidio sam danas, a ne idem često u prodavnicu, dva proizvoda koje su uradili zajedno sa Njemcima: Kafa sa našom užičkom kompanijom i domaće pile iz Žitišta. Bilo bi lijepo da vi Njemci ponudite to i na drugim tržištima, na primjer Bugarskoj i Rumuniji”, rekao je Vučić tokom obraćanja.

Istakao je da će cijena naših proizvoda sigurno biti niža nego drugih, a nama bi značilo uvrštavanje proizvoda u asortiman “Lidla” i otvaranje novih radnih mjesta.

Vučić je ukazao na značaj njemačkih investicija, istakavši da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi oko 50.000 ljudi.

“Sa Njemačkom imamo najveću trgovinsku razmjenu. Zahvaljujući njemačkim investicijama i fabrikama imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Molim vas da podržite dalji dolazak njemačkih investitora, a mi ćemo omogućiti najbolje uslove za njihov dolazak i opstanak”, rekao je predsjednik.

Posebno se obratio penzionerima, koji su, kaže, najbrojniji kupci u jutarnjim časovima, te poručio da će uskoro uz uvećane penzije, koje će iz godine u godinu biti sve veće, moći svojim unucima da ostavljaju novac za džeparac i dobru čokoladu, i u “Lidlu” i na svakom drugom mjestu.

“Uredili smo državnu kasu, sproveli smo neophodne reforme, napravili ono što decenijama nijesmo. Danas dinar držimo čvrsto pod kontrolom i danas možete da planirate šta ćete da uradite sjutra”, rekao je Vučić.

Generalni direktor “Lidl Srbija” Tomislav Šapina kaže da je ova kompanija prvi savremeni diskontni lanac u našoj zemlji, koji na tržište donosi novo jedinstveno iskustvo kupovine.

“Mi smo jednostavni, bolji, povoljniji”, poručio je Šapina i naveo da vjeruje da će “Lidl Srbija”, kroz pažljivo odabrani asortiman proizvoda, sa najboljim odnosom cijena kvaliteta, uspješno odgovoriti na potrebe potrošača.

“Ponudićemo vam ‘Lidl’ brendove, svježe voće i povrće, pecivo iz ‘Lidlovih’ pekara, više od 350 proizvoda domaćih proizvođača, a prije svega ponudićemo vam najpovoljniju potrošačku korpu u Srbiji”, naglasio je Šapina.

Naveo je da je danas važan dan, kada “Lidl” počinje poslovanje u Srbiji, ali poručuje da je to tek početak.

“Tu smo da ostanemo i da se zajedno razvijamo. Slušaćemo vas potrošače kako bismo bili bolji iz dana u dan”, rekao je Šapina i naglasio da je izuzetno ponosan na sve zaposlene.

Ponosan je, kaže, na sve što je “Lidl Srbija” do sada uradio i dodao da je “Lidl” dao sve od sebe, a ono najbitnije da su svi u Srbiji radili srcem i da su svi uzbuđeni, srećni i ponosni.

Poželio je dobrodošlicu brojnim potrošačima koji su i prije otvaranja prodajnog objekta u Beogradu čekali u redu na ulazak i kupovinu.

Otvaranju prodavnice u Beogradu prisustvovali su i ambasador Njemačke Tomas Šib, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar trgovine, turizma i telekomunicija Rasim Ljajić.

Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je “Lidl” dobar primjer za šta se njemačke firme zalažu u Srbiji, što je održiv i promišljen pristup poslovanja.

Samim tim je ‘Lidl’ primjer kako se razvija privredna saradnja Srbije i Njemačke”, rekao je Šib i dodao da u Srbiji posluje 400 njemačkih kompanija u kojima radi 50.000 ljudi, a da su od 2000. godine investirale u Srbiji dvije milijarde eura.

“Predvidljivost i pouzdanost su suštinske za njemačke kompanije i zato je važno nastaviti da se radi na vladavini prava. Važno je uspostaviti što intenzivniju mrežu kontakata između srpskih i njemačkih privrednika i unaprijediti transfer znanja”, rekao je Šib.

Istakao je da će Njemačka i dalje biti pouzdan i pošten partner Srbije na njenom putu ka EU.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić podsjetio je da je prvi novinski tekst o tome da “Lidl” planira da dođe u Srbiju objavljen 2007. godine, te da se poslije 10 godina u Srbiji otvara prvi savremeni diskontni lanac.

“Sada kada je ‘Lidl’ došao u Srbiju otvorila se nova polemika, a to je šta to znači za srpsku privredu. Prije svega, to znači za naše potrošače zbog veće konkurencije, imaće veću mogućnost izbora, samim tim očekuje se borba među trgovcima za kupce, potrošače tako da moraju nuditi pristupačnije cijene i kvalitetniju uslugu”, rekao je Ljajić.

Dolazak “Lidla” u Srbiju znači, kaže Ljajić, i da će trgovinski lanci morati da ponude i veće plate dobrim radnicima, trgovcima, da bi ih pridobili za sebe.

Očekuje i da će “Lidl” sa sada zaposlenih 1. 500 radnika doprinijeti modernizaciji trgovinske mreže u Srbiji i ističe da je dolazak “Lidla” dokaz da su reforme koje je Vlada Srbije sprovodila dale i daju rezultate, te da je to najbolja potvrda da je srpsko tržište najperspektivnije u regionu.

Naveo je i da je to signal i za druge trgovinske lance da dođu u Srbiju.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je sjajna vijest otvaranje “Lidla” u Srbiji i dodao da sa tom kompanijom dolazi i dobar kvalitet, dobre cijene i nova radna mjesta.

“Naša želja je da svaka opština u Beogradu ima ‘Lidl’ prodavnicu”, rekao je Radojičić i dodao da će do kraja godine u prijestonici Srbije biti otvorena i šesta, dok će sljedeće godine glavni grad imati sedam “Lidl” prodavnica.

Danas je “Lidl” diskontni trgovinski lanac “broj 1 u Evropi”.

Maloprodajni lanac “Lidl” dio je “Švarc” grupacije čije je sedište u Nekarsulmu u Njemačkoj.

Prva “Lidl” prodavnica otvorena je 1973. godine u gradu Ludvigshafenu, a već krajem 80-ih godina postojalo je više od 600 prodavnica “Lidla” samo na području tadašnje Zapadne Njemačke.

Veliko, novo tržište, otvara se 1989. godine padom Berlinskog zida, kada “Lidl” počinje da se širi i u istočni dio zemlje.

“Lidl” u ovom trenutku postoji u 27 zemalja Evrope i SAD, a njegova mreža broji više od 10.500 savremenih diskonta i zapošljava oko 260.000 ljudi.

“Lidlovi” proizvodi se skladište u više od 150 logističkih centara širom svijeta.

Prema podacima međunarodne grupe za analizu tržišta “LZ Retailytics”, “Švarc Grupa” (“Kaufland”, “Lidl)” kao najveći evropski maloprodajni lanac prehrambenih proizvoda je u fiskalnoj 2017. godini ostvarila prodaju od 96,9 milijardi eura.

4 Komentara na "Lidl otvorio 16 prodavnica u Srbiji"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend