Region

Makedonski predsjednik nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa premijerom

Foto: Twitter

Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov nakon samo dva minuta prekinuo je sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom, koji je trebalo da mu daju informacije o sporazumu dogovorenom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o novom imenu Makedonije.

<<<Zaev i Cipras dogovorili: Novo ime je Republika Sjeverna Makedonija<<<

Kabinet predsjednika je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak, bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma.

“Obavještavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsjednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima  Makedonije”, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Protivljenje Ivanova i opozicije

Ivanov se sve vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On smatra da novo ime Makedonije treba da bude u skladu sa aktuelnim Ustavom te države.

Usmeno dogovoreni sporazum između Ciprasa i Zaeva ocijenjen je istorijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Dogovoreno je da novo ime bude Sjeverna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsjednika Ivanova neprihvatljivo.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend