Region

Makedonski vicepremijer pod istragom za finansijski kriminal

Predsjednik Vlade Makedonije, Bujar Osmani

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je šest novih istraga u kojima su među osumnjičenima i aktuleni vicepremijer Makedonije Bujar Osmani i generalni sekretar opozicione VMRO-DPMNE Igor Janušev.

Kako je objavljeno na sajtu tog tužilaštva (jonsk.mk), vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani je osumnjičen da je u vrijeme dok je bio ministar zdravstva 2010. odobrio nezakonit tender za građevinske radove na bolnici u Ohridu od 127.533.691 denara (oko dva miliona eura).

Protiv generalnog sekretara VMRO DPMNE Igora Januševa Specijalno tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje da je kao član komisije za nabavku dvospratnih autobusa za Grad Skoplje, učestvovao u namještanju tendera na kojem je favorizovana kineska kompanija “Jutong”, s kojom je sklopljen ugovor o kupovini, iako je ponuda bila nekompletna i za pet miliona eura skuplja od drugog ponuđača.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi šest novih istraga protiv više od 20 ljudi osumnjičenih da su finansijskim kriminalom oštetili državni budžet za 80 miliona eura.

Bivši premijer Nikola Gruevski je osumnjičen u još dva nova slučaja Specijalnog tužilaštva. Protiv Gruevskog to tužilaštvo je ranije povelo pet sudskih postupaka, od kojih je u jednom pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora.

U novim istragama Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore prvi put je osumnjičen i bivši ministar finasija Makedonije Zoran Stavreski – kum i blizak saradnik Gruevskog tokom desetogodišnje vladavine VMRO-DPMNE.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend