Region

Miloševićeva djeca terete bivšeg upravnika zatvora za otmicu oca

Nakon smrti Mirjane Marković, njena djeca Marija i Marko Milošević, nastavili su krivično gonjenje nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragiše Blanuše.

Oni ga privatnom optužnicom terete za otmicu svog oca, nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, prilikom izručenja Hagu 2001. godine, kao i druga krivična djela na štetu te porodice.

Nastavak suđenja Blanuši zakazan je za 16. oktobar, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu “oštećenih kao tužilaca” još 2005. protiv Blanuše podnijeli Slobodan Milošević, koji je tada već bio u Hagu i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u martu 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je u aprilu ove godine preminula u Rusiji, u kojoj je posljednih 13 godina živjela u azilu.

Optužnicu je, u njihovo ime, protiv Blanuše sve vrijeme zastupao punomoćnik, kako oboje nisu bili u prilici da se pojavljuju u beogradskom sudu.

Sada su krivično gonjenje preuzeli njihovi nasljednici, i to u ponovljenom postupku, nakon što je prvu presudu, kojom je Blanuša bio oslobođen od optužbi, u martu 2017. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Privatnom optužnicom nekadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša tereti se za otmicu Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu, jer je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gdje je umro 11. marta 2006. godine.

Blanušu Miloševići terete i da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Milološvića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsjednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za šta je takođe bio oslobođen.

Viši sud mu ponovo sudi i zbog optužbe ove porodice za neovlašćeno objaljivanje Milioševićevih fotografija snimljenih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarjelosti.

6

avatar
1000
4
2
0
 
5
VelimirBudimo realniKRALJ NIKOLA ISead CirgaOće to, oće
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

ne branim ih bio sam protiv milosevicevih ideja i realizacija istih ali su ovi sa ovim optuzbama potpuno u pravu.. da su u srecnu zemlju pravnu recimo u ameriku ovaj bi im otplacivao dok je ziv zbog one slike, pa onda to sto je profitirao na njegovom stradanju prodajom knjige, pa onda sto ga je prodao i dozvolio da neko… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Тако је друже. Србија неће никад изручити ЦГ Маровића јер има имунитет бившег предсједника Југославије. Значи да је исти имунитет морао имати и Слобо. Ниједног свог грађанина нормална држава не изручује но му ако треба сама суди. И ја сам био против његове политике али сад видим да је за многе ствари био у праву. Мени је само драго што… Više »

Velimir
Gost
Velimir

Ne mlati!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

ta djece imaju i para i poznanstva sa nekima koji bi mogli tom upravniku uhapsit nekog najmilijeg i ono’ oko za oko zub za zub!!

Sead Cirga
Gost
Sead Cirga

Heheheh neka neka do kraja zivota ce se suditi

Oće to, oće
Gost
Oće to, oće

Neka dođe Markiša da uživo traži pravdu 🙂

Send this to a friend