Region Dječak migrant o maltretiranju u Hrvatskoj

Molim vas, zamaglite mi lice, ubiće me

Molim vas, zamaglite mi lice, plašim se da će me ubiti, kaže jedan od dva dječaka iz Avganistana, smještena trenutno u centru za smještaj migranata u Krnjači.

Oni su bili žrtve brutalnog iživljavanja u Hrvatskoj, prije nego što su prebačeni ilegalno u Srbiju, a danas su svoje traumatično iskustvo prenijeli novinarima.

Jedan od migranata koji su mučeni na hrvatskoj granici je S.B (15), koji je ispričao da su ga na granici u Hrvatskoj najprije pitali da li dolazi iz Avganistana i da li je prešao iz Srbije, a potom tukli.

“Njih je bilo 10, a nas devet dječaka. Stavili su nas u kola i poslije toga su došli da nas tuku, imali su pendreke”, rekao je on dodajući da su ga udarali po glavi i grudima, dok se ne umore.

Dječak, koji, inače, loše govori engleski, stalno je u priči ponavljao “oni”, misleći na hrvatske policajce, rekao je da su im slomili telefone, uzeli više od 600 eura, uz “objašnjenje” da zaplenjuju i vodu i hranu.

S.B. je ispričao da je 24 sata proveo u jednom od automobila u koji su ga stavili i da mu nisu dozvoljavali da pije, jede ili izvrši nuždu, rekavši im: “Hrvatska nije toalet za vas, Srbija je toalet za vas”.

On je zamolio novinare da mu zamagle lice na snimku jer, kako je naveo, ako ga ponovo uhvate – ubiće ga.

“Ne želim da se nađem u nevolji”, rekao je S.B.

S.H (16), takođe iz Avganistana, ispričao je da je policija u civilu, sa pištoljima, pitala njegovu grupu, koja je prešla granicu, da li dolaze iz Srbije, a potom ih strpala u vozila i odvezla u policijsku stanicu, gdje su ih tukli.

Njega su, kako je naveo, stavili u jednu mračnu sobu, odvojivši ga od drugih.

“Čupali su me za kosu. Pitali su me zašto sam prešao granicu iz Srbije u Hrvatsku, kako se usuđujem, kako sam došao, ko mi je pokazao put i ko me je doveo. Govorio sam da ih ne razumijem, jer ne znam engleski, ali oni su pričali da znam engleski, ali da neću da pričam pred njima”, rekao je S.H.

Pošto, kako je naveo, nisu dobili nikakve informacije od njega, pustili su vodu u sobu, dok je bio bez odjeće i, kako tvrdi, podvgli ga elektrošokovima, a potom su ga ostavili ispred zgrade dva sata na suncu.

Poslije su ga, kako je naveo, ponovo odveli na granicu i tukli oko 20 minuta, uzeli mu 700 eura i slomili mobilni telefon.

Ta dva dječaka, sada u centru u Krnjači, nisu jedine žrtve maltretiranja u Hrvatskoj, sudeći po medijskim izvještajima.

To potvrđuje i rukovodilac grupe za saradnju s medijima Komesarijata za izbjeglice Ivana Churko.

Churko je naglasila da prelazak migranata u Hrvatsku od početka nije bio praćen postovanjem osnovnih ljudskih prava, ali da je u posljednje vrijeme prisutno flagrantno kršenje ljudskih prava, enormna primjena sile i prebijanje ljudi.

To je, dodala je, posebno prisutno nakon izjave hrvatskih zvaničnika da štite svoju granicu na određene načine, koji podrazumijevaju i nasilje.

Takvu praksu ne priznaje nijedan zakon EU, nijedan zakon o azilu i nijedan zakon države koja se obavezala na određena prava, tvrdi ona.

“Od tada imamo situaciju da nam vrlo često dolaze djeca, ljudi, koji su maltretirani, povrijeđeni i isprebijani. To su načini mučenja tih ljudi koji su nepoznati civilizovanom čovjeku u ovom društvu”, rekla je Churko.

Djeca u Srbiju dolaze u užasnom stanju, čak i sa polomljenim nogama ili rebrama, kaže Churko, ali ne žele da prijave nasilje kako ne bi bili javno obilježeni, pošto žele da nastave put ka EU, a ne da ostanu u Srbiji.

Churko je apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne da se prestane sa tako “neljudskim ponašanjem” ističući da svako lice koje pređe ranicu ima svoja prava i može da podnese zahtjev za azil.

“Da li će neka država to da odobri ili ne, to je stvar propisa i drugih stvari, ali mora na human način da mu se dozvoli da pređe granicu, da ga smjeste i da mu daju pristojne uslove za život dok ne riješe pitanje utočišta”, rekla je Churko ističući da je to upravo ono što Srbija radi.

Svima koji dođu na teritorju Srbije bude obezbijeđen human smještaj, hrana, garderoba, kao i školovanje.

“U ponedjeljak oni kreću u školu s našom djecom. Imaju zdravstvenu zaštitu. Srbija sve što je prihvatila kao svoju obavezu, čak i više od toga, na najhumaniji način ispunjava”, rekla je Churko.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Gligor73Seat HrapovicNagibanusmne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Ma kod vucica su svi dobrodosli , svoje stanovnike je politikom proterao a druge dovodi……

Seat Hrapovic
Gost
Seat Hrapovic

Potomci zlocinaca iz Jasenovca i Gradiške. Nike im teško da se prisjete šta su ih stari ućili

Nagib
Gost
Nagib

Imaju oni u Cro istoriju punu zlostavljanjavslabijih….

anusmne
Gost
anusmne

to je hrvatima genetsko nasledje

Send this to a friend