Region

Na Kosovu još devet smrtnih slučajeva, ministar Zemaj najavljuje pooštravanje mjera

Ilustracija

Na Kosovu je u roku od 24 sata još 224 osoba pozitivno na koronavirus od testiranih 434 uzorka, čime se ukupan broj obeljelih povećao na 8.554.

Zabilježeno je i devet smrtnih slučajeva, pa je do sada 236 osoba preminulo od posljedica virusa saopštio je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini sa minstrom zdravlja Armendom Zemajem i vršiocem dužnosti direktora Univerzitetsko kliničko bolničkog centra Valjbonom (Valbon Krasniqi) Krasnićijem.

Kako je rečeno, u posljednja 24 sata su izliječena i 152 pacijenta što je ukupno 4.730 izliječenih od početka epidemije, pa je broj aktivnih slučajeva 3.588.

Direktor Univerzitetsko kliničko bolničkog centra Valjbon Krasnići je rekao da se pogoršava stanje hospitalizovanih pacijenata oboljelih od kovid-19.

Za sada je hospitalizovano 599 osoba, od kojih se 257 nalazi na klinikama Univerzitetsko kliničko bolničkog centra, dok 342 osobe leže u regionalnim bolnicama.

“Na respiratorima je 39 pacijenata, njih 15 je intubirano a još 370 pacijenata se liječi terapijom kiseonika i nalaze se u ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji”, rekao je Krasnići.

Ministar zdravlja Armend Zemaj je istakao da se posljednjih dana bilježi povećan broj oboljelih od kovida 19 i naveo da će Vlada pooštriti mjere sa ciljem suzbijanja i širenja koronavirusa. Ukazao je da 31. jula, na dan Bajrama, građani i ugostiteljski objekti nisu poštovali mjere, odnosno ograničeno radno vrijeme.

“Sa terena sam dobijao informacije od terenskih inspektora ali i hiljade poruka od zabrinutih građana, da se u većini gradova na Kosovu ljudi okupljaju i ne poštuju mjere . U ovoj situaciji smo prinuđeni da pooštrimo mjere”, rekao je Zemaj.

Vlada Kosova je 28. jula usvojila novi paket mjera sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Tako je u gradovima sa velikim brojem inficiranih osoba, uključujući i Prištinu, zabranjeno kretanje građana od 22.30 naveče do 5 sati ujutru, a u istom vremenskom periodu je na cijeloj teritoriji zabranjen i rad ugostiteljskih objekata.

Jedna od mjera je obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metra.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Brcelska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brcelska
Gost
Brcelska

Onizi redovno imaju oko 60% prokuzenih na broj testiranih !

Send this to a friend