Region

Njemci šokirani rasizmom sekretarke ambasade Hrvatske u Berlinu

Elizabeta Mađarević

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Facebooku prve sekretarke hrvatske ambasade Elizabete Mađarević postao je tema i u medijima njemačkog govornog područja.

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala “bijelu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”, piše index.hr.

Ovo je stiglo je i do Berlina, gdje je Mađarević bila imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade. Njemačka televizija ZDF izvještava da je “rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pažnju” te dodaje da se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje. Pozvana je na razgovor u Ministarstvo.

“Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije”, konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarević prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, ustvrdila kako joj je profil hakovan, ali da to protivrječi činjenici da je duže vrijeme objavljivala “ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove”. Navodi i da je Mađarević “vrijeđala Angelu Merkel”.

Austrijski Kronen Zeitung piše o “mržnji na Facebooku” koju je širila hrvatska diplomatkinja.

O skandalu s rasističkim postovima hrvatske diplomatkinje izvještavaju i nedjeljnik Stern, poslovni dnevnik Handelsblatt, lokalni list Neue Dresdner Nachrichten i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomatije članke su objavili i austrijski mediji.

Austrijski veoma čitani tabloid Kronen Zeitung piše o “mržnji na Facebooku” te da je “hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu” svojim postom o “čistoj i autentičnoj Evropi” koja je “bijela Evropa”. Kronen podsjeća da je Mađarević početkom godine imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade u Berlinu.

Der Standard ne vjeruje priči o hakovanju profila

Der Standard pak konstatuje da su “rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost” te ističe da se od Mađarević hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova distanciralo.

“Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakovanje”, komentariše Der Standard promjenu priče Elizabete Mađarević koja je prvo rekla da ima pravo izjavljivati takve stvari, da bi sjutradan ustvrdila kako je žrtva hakovanja i da se preko nje napada vlada.

11

avatar
1000
7
4
0
 
11
Albanski AlpiSefketPodgoricaJavnatajnaPetica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sefket
Gost
Sefket

Interesantne su ove “bijele” dusebriznice sto ubijaju ljubavne probleme na Jamajku.

Podgorica
Gost
Podgorica

Hakovami joj profil haha pa to i Predsjednica otvoreno priča

Petica
Gost
Petica

I hrvati mirnu za trku imaju

Hydra
Gost
Hydra

Pa nista pogresno nije rekla,Evropa i treba da bude bijela.

faust
Gost
faust

A ako kazem da Njemacka treba da bude cista arijevska nacija, i da je treba ocistiti od svih ne arijevaca (ukljucujuci slovene), isto nista pogresno nisam rekao?

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Sloveni su Arijevci

polaq
Gost
polaq

nevidite balvan u svom oku

Strašno
Gost
Strašno

Daleko im lijepa kuća, ne znaš ko je gori, oni ili ova naša nesreća sa sjeverne granice. S kim smo mi živjeli 40 godina…

Jans
Gost
Jans

Ovo neka Mirna 😁…

xxy
Gost
xxy

Taman slice i po izgledu ispijene face od zlobe i sicije.

Javnatajna
Gost
Javnatajna

Od droge

Send this to a friend