Region

Nobilo: Napadi na Srbe su posljedica ustašizacije Hrvatske

Anto Nobilo

Posljednjih dana u mjestima pokraj Rijeke i Knina dogodili su se brutalni napadi na hrvatske građane srpske nacionalnosti motivisani nacionalnom mržnjom. Kako prenose hrvatski mediji, takvi napadi postaju sve učestaliji, a mnogi ističu da ovdje nikako nije riječ o izolovanim slučajevima, “već o sistemskom problemu koji ima uzroke u ponašanju vladajućih, nedjelovanju policije i stvaranju okoline u kojem se toleriše neoustaštvo”.

Opasna atmosfera
U razgovoru za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi posljedica puzajuće fašizacije društva…

“Ja to vidim kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativizovanja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvijek vam je tako. Političari pokušavaju na nekom akademskom nivou plasirati određene ideje, a uvijek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin. Političari moraju shvatiti da su oni odgovorni za ono što se desilo. Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizujete, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav ‘Za dom spremni’, onda morate biti “spremni” da uz Za dom spremni dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda itd.”, govori za Radiosarajevo.ba Nobilo.

Poentira kako nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da ne dobijete sve što ideje uz ustaštvo.

“I ovo je logična posljedica svega toga”, naglašava on.

Na opasku kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, te nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila da je uspjela zemlju “izvući iz regiona”, Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorili sva poglavlja i postala članica Unije.

Nakon što je postala dio EU, ne postoje mehanizmi kontrole. Očito je, dodaje Nobilo, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo.

“Recimo, kada neki marginalci, koji paradiraju u uniformama, viču Za dom spremni na proslavi Oluje, policija ne podnosi prekršajne prijave. Onda onaj pjevač Thompson, viče ‘Za dom’, a publika odgovara – spremni. Policija ni tada ne podnosi prijave. Kada se na stadionima, gdje je prisutna i predsjendica države publike skandira ‘ubij, ubij Srbina’, policija ni tada ne reaguje. Onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama. Pogotovo sada kada smo mi u predkampanji za predsjedničke izbore. Kolinda Grabar Kitarović i Mirosav Škoro se nadmeću za desno biračko tijelo. Onda predsjednica da intervju čisto proustaškim novinama gdje relativizuje Antu Pavelića. ‘Svi mi griješimo, neka baci prvi kamen ko nije griješio!?’. Na taj način ona govori o poglavniku Paveliću!? Onda, kada vam to krene s vrha, lokalni mladići to prepoznaju kao poziv da se obračunaju sa tim Srbima”, naglašava Nobilo.

Lako je zapaliti
Apsolutno su, s jedne strane, zaključuje Nobilo krivi političari, ali i policija i Državno tužilaštvo koje ne reaguju.

“Oni čak nisu definisali ovo što se u Kinu desilo kao zločin iz mržnje, iako bi to apsolutno moralo biti. To nije obična kafanska tuča, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi. Mora se, sjedne strane, ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više. Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih poena. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti. Onda obrazovanje, i srednjoškolsko i osnovo, u istorijskom dijelu apsolutno relativizuje ustaše i na neki način ih opisuje kao partizane. Nedostaje i odgojna komponenta. Sve u svemu, društvo je malo bolesno… “, kazao je Nobilo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trt
Gost
Trt

Ustašizacija četnizacija albanozacija srbozacija… Neki novi termini i nove grupacije za proizvodnju desnicarsko radikalnih grupa. Samim tim proizvodnju nemira.

Sefket
Gost
Sefket

Fasizam je bolest.Sljege su jako bolesne.

1389
Gost
1389

Kakve budalastine cim dodju neki izbori sluzbe odrade posao

tihi
Gost
tihi

Nije pametno pjevati četničke pjesme, možda netko čuje.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Sad ce Nikolaidis nekako okriviti srbe i za ovo,kad je uspio albansko orgijanje pripisati srbima,ovo ce mu biti mala maca!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kapetane, ovo je samo normalan odgovor četničkom orgijanju na prostoru Hrvatske tokom ratova devedesetih. Šta ste mislili? Da se sve zaboravi. Pojeo vuk magarca?!? Neće moći kapetane.

Lool
Gost
Lool

Nista sta se Srbima u MNE radi…tuzno ali istinito. Najugrozeniji narod u Evropi su Srbi u MNE

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Zanimljivo je da Srbija I srbi svakog sem sebe krive za svoje problem. Kad će se zapitati da nisu možda drugi u pitanju nego oni? 🤔

vesko
Gost
vesko

Ne tresi se Angela!

Sefket
Gost
Sefket

Sljego cuti.Brani svoje partnere.

Send this to a friend