Region

Nove mjere za ulazak u Sloveniju

Ilustracija

Važenje potvrde o vakcinaciji i preležanoj bolesti kovid-19 za starije od 18 godina produžava se sa šest na devet mjeseci, a odluka će se primjenjivati od 1. februara, objavila je na svom zvaničnom sajtu Vlada Slovenije.

Slovenačke vlasti donijele su i odluku da osoba koju prilikom ulaska u Sloveniju policija uputi u sedmodnevni kućni karantin ne može više da ga prekine poslije pet dana sa negativnim PCR testom. Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 17. januara, objavljeno je na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije.

Podsjetimo, u Sloveniji su od 10. januara na snazi nove mjere zbog širenja omikron soja koronavirusa koje podrazumijevaju i skraćenje važenja negativnih testova za ulazak u zemlju, pa tako PCR test važi 48 sati, a brzi antigenski svega 24 sata.

U Sloveniju je, bez karantina, moguće ući i sa dokazom o preležanom kovidu u posljednjih šest mjeseci, uz uslov da je od pozitivnog PCR testa prošlo najmanje deset dana.

Obaveze posjedovanja kovid dokumenata za ulazak u Sloveniju oslobođena su djeca starosti do 12 godina i putnici u tranzitu kroz Sloveniju, u trajanju ne dužem od 12 časova.

Send this to a friend