Region

Obilježena 78. godišnjica Igmanskog marša

Foto: Radio Sarajevo

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, danas je na toj bosanskohercegovačkoj planini obilježena 78. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnja velika međunarodna manifestacija antifašizma, upriličena pod pokrovteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNOR KS), okupila je rekordan broj učesnika.

Prema procjenama, centralnoj svečanosti i programu kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju (Igman) prisustvovalo je oko 20.000 učesnika, a pored bosanskohercegovačkih građana, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije.

Kako je Feni kazao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, ovogodišnje okupljanje antifašista, dosada najmasovnije, proteklo je u dostojanstvenoj i izuzetno prijateljskoj atmosferi, svjedočeći o snazi zajedništva i solidarnosti usprkos aktuelnim retrogradnim pojavama i tendencijama.

U skladu s Programom manifestacije, njeni učesnici položili su cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Na tom lokalitetu (Brezovači) formirana je marševska kolona koja se, poslije predaje zastave Prve proleterske brigade komandantu marša, uputila u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, takođe, položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidska mezarja.

Nakon dolaska učesnika marša, ispred centralnog spomenika Prve proleterske brigade upriličen je sat istorije u sklopu kojeg su evocirana sjećanja na značajne događaje iz prošlosti, koji, na najneposredniji način, svjedoče o dugoj antifašističkoj tradiciji i civilizacijskim vrijednostima koje baštini i njeguje Bosna i Hercegovina.

Učesnike manifestacije su pozdravili i o značaju antifašističke borbe u kontekstu regionalnih i globalnih kretanja, kao i savremenih izazova i prijetnji, govorili čelnici SABNOR-a i predstavnici vlasti iz BiH, kao i šefovi delegacija iz zemalja regije, među kojima i Albin Pribernik, jedan od sudionika Igmanskog marša 1942.

Istovremeno, pročitano je i pismo podrške predsjedavajućeg Predsjedništva BiH a manifestacija je nastavljena uz prigodan kulturno-umjetnički program i neformalno druženje učesnika na platou Velikog polja.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pored Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

15

avatar
1000
12
3
0
 
15
brainsprinterMilaveskoBokaNenad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Bravo! Nema civilizacije bez antifašista!

vesko
Gost
vesko

Borci Prve proleterskr su bili iz Crne Gore o Srbije a sa Bosnjacima nemaju nikakve veze.Oni su tada bili u ustasama.

Boka
Gost
Boka

Antifašizam svjetska civilizacijska tekovina je temelj naše Crne Gore

Gile
Gost
Gile

Eh kako je samo Krsto Popovic marsirao tih dana po Cetinju…

Neo
Gost
Neo

Lijepo je što se istinski junaci slave

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

CDM se sramoti

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Pao je četrnaesti kilometar ali nikad neće kadinjača.

Prle
Gost
Prle

Danas imamo litije i Kacevendu kao uzor.Zemljo obrni se naglavacke.

Nenad
Gost
Nenad

Sekulu Drljevica i Krsta Popovica kao velike “antifasiste”

Kokot
Gost
Kokot

Položili i cvijeće na šehidsko spomen obilježje BOŽE ME TI SABRANI

Maka
Gost
Maka

Miting dps-a

sedmi sekretar
Gost
sedmi sekretar

Jedino su komunisti bili da valja…pod njima je drzava postala respektabilna u svijetu a narod je imao osnovne uslove za život!
A danas????
SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svaka čast.

Gusinje
Gost
Gusinje

Bravo za Bosnu ponosnu

brainsprinter
Gost
brainsprinter

Gusinje o Gusinje, ta legendarna brigada je bila sastavljena skoro iskljucivo od Srba iz Crne Gore i Srbije, cak joj je i zastava na cirilici bila, dok su tvoji zajedno sa Ustasama klali Srpsku i Jevrejsku nejac po logorima, kakva Bosna ponosna??

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B0

Send this to a friend