Region

Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

foto: Fena

U Mostaru je u subotu obilježena godišnjica rušenja Starog mosta. U 10.16 sati, tačno u vrijeme kada se 1993. godine luk Starog mosta obrušio u Neretvu, Jasmin Kreso izveo je skok bez aplauza, a mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

Portparol Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević kazao je da je rušenje Starog mosta najgori dan u novijoj istoriji grada na Neretvi.

“Stari most predstavljao je simbol ljubavi, suživota i svega onoga čega se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Danas smo skokom bez aplauza poslali poruku da se nikad nigdje u svijetu ne ponovi ovakva glupost ili bilo šta slično rušenju Starog mosta”, kazao je Oručević.

Skakač sa Starog mosta Jasmin Kreso kazao je kako mu je ovo bio najteži, a ujedno i najdraži skok u životu.

“Događaj koji se dogodio na današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, osjećaji su mi pomiješani i ovaj skok mi je najteži i najdraži u isto vrijeme. Prije skoka sam se molio i za sebe i za sve poginule borce i branitelje, volio bih da su vremenski uslovi bili drugačiji, bila je potrebna velika hrabrost, ali to je naš posao i mi ćemo ga obaviti bez obzira na sve”, kazao je Kreso.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine. Devetog novembra 1993. godine Stari most srušen je se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vlatko
Gost
vlatko

kakve veze imaju branitelji i borci sa tim mostom osim što im je služio kao dobavni pravac po kojem su nosili oružje municiju

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Dok se god budu obilježavale godišnjice nečijih budalaština od strane druge strane koja ima još više tih budalaština nema mira na Balkanu.

mikac678
Gost
mikac678

Pitanje je da li su ga Hrvati uopšte srušili, snimak rušenja sniman sa tri kamere sa muslimanske strane. Uvijek se nađu kamere na neki čudan način kad se nešto dešava ili se desilo

Milan
Gost
Milan

Tako je,ziva istina,ja sam ubijedjen da su ga oni sami srusili i sve to snimili. I sa te strane odakle je gadjano uopste nije bilo hrvata.

Mišo
Gost
Mišo

mikac, javna je tajna da je most miniran.

Dangubic
Gost
Dangubic

Ja sam imao 13 godina kad je u mom gradu poceo rat. Nisam pojeo meso 3 godine, kao ni jaje, cokoladu, svjeze povrce,voce… Nije bilo struje 30 mjeseci,kao ni vode,plina,grijanja… Zimi se ledila kanalizaciona cijev u zgradi. Skupljali smo kisnicu i topili snijeg da bi imali cime da se okupamo. Granata je raznijela pola stana nakon godinu dana. Trcao sam… Više »

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Pa vrati se, vidiš da su ti koji su bili granatiraninispali žrtve i sada su tamo glavni i dalje izigravaju žrtve.

Milan
Gost
Milan

Vjerovatno si sad nedje direktor ili u najgoroj varijanti zamjenik direktora. Posto se od vas ne moze opstati.

Boban
Gost
Boban

Vrati se onda tamo.

Mišo
Gost
Mišo

Dangubiću, ti si medicinski fenomen, 3 godine ništa nijesi pojeo.

Filipini
Gost
Filipini

Zar ne treba da obilježavaju godišnjicu od obnavljanja.

Sekura
Gost
Sekura

Ja sam tada imala 12 godina.Kako me je pogodila tada vijest o rusenju mosta! Sjecam se da sam plakala I bilo mi je neshvatljivo da je to neko mogao da uradi..Inace, nemam nikakve veze sa Mostarom ali sam puno citala I puno znala, izmedju ostalog I o Starom mostu..

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Niste jedini, mnogi su plakali kada se srušio taj most a nisu plakali kada su bombardovali Murino nego su se čak i radovali.

Jure
Gost
Jure

Pobjegli ste vjerovatno od rata,dosli da zivite u Pg ili Hn i sa sigurnog pljuvali na nas. Makse casti ti,da nikad posla sa vama nemam.

Điha
Gost
Điha

Hrvati ga srušili, ali to niko nikad i ne pominje, tek ovako ovlaš napišu HVO pa ko je neupućen neka nagađa. Da su ga srušili Srbi, o tome bi se udaralo na sva zvona.

Maverick
Gost
Maverick

Srusili su ga Hrvati, i te kako se pominje… Ali je most nista naspram zlocina nad civilima koje su pravili i Hrvati, i Muslimani i Srbi!!! Svako svoje negira, a tudje istice. Nazalost

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Mene cudi da i ovo nekako ne prikace srbima,mada je prosto nemoguce jer u trenutku kad su ga srusili tamo srba vise nije ni bilo!

V. M. Luburić
Gost
V. M. Luburić

Nije bilo Srba, točno. Junački su pobjegli, kao i obično.

Jure
Gost
Jure

Dosli u CG da pljuju po njoj.

Send this to a friend