Region

Od danas u Hrvatskoj ko napusti životinju ide u zatvor

Ilustracija
Ilustracija

Danas su u Hrvatskoj stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja, prenosi N1 Zagreb.

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili opštinskom državnom tužiocu.

Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzrokovana smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Povećavaju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja.

Takođe, zlostavljačima i ubicama životinja odsad se može izreći bezbjednosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina, prenosi N1 Zagreb.

Sve navedene novosti predlozi su koje je udruženje Prijatelji životinja poslalo Ministarstvu pravosuđa i uprave tokom rada na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

“Izuzetno smo zahvalni Ministarstvu što je prihvatilo naše predloge i time napravilo istorijski iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugde u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo kako bi se i sprovodile u praksi“, kažu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da građani više neće morati da čekaju hoće li veterinarska inspekcija reagovati na prijavu napuštanja, već onoga ko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji.

“To će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja. Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time rizikuju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju brigu o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće“, ističe se.

S druge strane, smatraju Prijatelji životinja, podstaknuće gradove i opštine da paralelno rade na sprečavanju napuštanja životinja.

“JLS-ovi moraju sprovoditi kontrolu mikročipovanja pasa obilaskom svih domaćinstava, što im je zakonska obaveza još od 2017. godine, jer mikročip sadrži podatke o vlasniku psa. One lokalne zajednice koje to još nisu sprovele treba kazniti! Takođe, moraju edukovati javnost o odgovornoj brizi za životinje i finansirati kastracije pasa i mačaka. Umjesto da napuštaju životinje, vlasnici im mogu pomoći kastracijom i odgovornim udomljavanjem umjesto kupovine“, dodaju..

Osim toga, povišene kazne za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinja moći će se sprovoditi samo zahvaljujući prijavama svjedoka. Iz udruženja Prijatelji životinja pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih djela na štetu životinja, mogu im se javiti.

“Prijavljivanje je jako važno i radi izricanja bezbjednosne mjere zabrane držanja i nabavljanja životinja. Sud je može izreći onome ko je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo“, napominju.

32

avatar
1000
29
3
0
 
29
DajglebjezPozzzEto takoAlienware
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bjez
Gost
bjez

Jes zato idu u zatvor a EO se po Splitu sjekirama po glavi mlate svaki dan,pa ih puštaju na uslovnu a Balkane moj

Eto tako
Gost
Eto tako

Nadam se da ce se uskoro i kod nas sprovodit ovaj zakon.Psi su najvelicanstvenija bica.Mene i moje moze samo smrt rastavit.

Alienware
Gost
Alienware

Napustaju djecu, pa ne idu u zatvor…

Dajgle
Gost
Dajgle

Ima i takvih, nazalost, za to bi se trebalo gundit 20godina…

Sasa1
Gost
Sasa1

A dijete ako ostavi onda nikom nista !!! EU ,hvala ne sa njihovim glupim zakonima dje je zivot zivotinje vredniji od zivota covjeka!!!

Pomorac
Gost
Pomorac

Moji psi su moja porodica.

Milijana
Gost
Milijana

Svaka čast! Bravo:)))

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Pas -Bezervna ljubav.Nikad te nece napustiti.Nikad nece prestati da te voli I da ti se raduje.Od pocetka do kraja svog zivota,ti si mu najvazniji.Ko to shvatii,srecan je!

bjez
Gost
bjez

Da da dok ne Ogladni dobro pa ti na spavanje prstici fale djole

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Svaka im cast!

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Svaka im cast

Ludilo
Gost
Ludilo

Životinje su divne, bolje od čovjeka. Ali, šta je to pomodarstva sad zavladalo, ako nemaš minimum jednog psa nisi niko. Plus, drže pse po stanovima, možeš misliti te uslove i za njega i vlasnika. Sve je poludjelo.

Mitar
Gost
Mitar

Pa dobro je sto kod nas nema toga zakona a? 100000 bi bilo u zatvoru momentalno!

Dejo
Gost
Dejo

Potpuno ispravno. Ja bih tukao ljude koji to rade, ili ga imaj,ili ga nemaj

Margarita
Gost
Margarita

Moglo bi se ovako povesti računa i o napuštenoj djeci radi prodaje organa i sl. Dođe vrijeme da su nam kučići i mačići najbitniji u životu.

Miki
Gost
Miki

Kad se pazljivo procita, znaci nece biti vise mesa da se kupi, jer se ono dobija od domacih zivotinja koje se ubijajaju? Mozes misliti, neko stiti psa, a jede govedinu, od goveda koja ga hrane mlijekom

Jasam
Gost
Jasam

Super .Ako neko ostavi kucka pored kontejnera u zatvor a ako ostavi dijete nikome nista.Bar đece imamo dosta.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Kod nas postoe organi reda koi nista ne rade nego isti oni bacaju na ulice kerove i macke vise ima kerova u Niksicu po ulicamaa nego stanovnika.Hahahaaa kakva Opstina i vlast tako nam je sveee.

Pravda
Gost
Pravda

Svaka čast

Prc
Gost
Prc

To treba dovesti u red,al ovo je bas iz krajnosti u krajnost. Sve su zivotinje divlje,ni jedna na svijet ne dolazi pitoma niti je covjek stvorio bilo koju. Pripitomio ih je za svoje potrebe. Onda se postavlja pitanje od kud nam pravo za to,ako vec toliko brinemo o zivotinjama pa se evo ide i u zatvor zbog napustanja. Roditelj napusti… Više »

Ljudmila
Gost
Ljudmila

Bravo za komšije!! Tako se to radi!

budala
Gost
budala

Kad bi se kod nas kaznili svi, ne bi bilo mjesta po zatvorima

Kritičar
Gost
Kritičar

Svaka čast tako treba i kod nas,bahatosti oholosti da se stane u kraj.

Josip
Gost
Josip

Zakon ne valja, moje pašče tretiramo kao člana porodice, i imam obavezu da ga izdrzavam samo dok postane punoljetno, a posle na ulicu i nek se snalazi.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pozzz
Gost
Pozzz

Bravooo!!! I kod nas treba uvesti isto!!!! Koliko samo neodgovornih napušta svoje ljubimce i ostavlja ih same po ulicama!!! Tragičnooo!!

kenan
Gost
kenan

Svaka njima cast! Nadam se da ce i kod nas ubrzo isto! Psi su ziva bica sa emocijama

Istina_
Gost
Istina_

Nadam se da će i ovdje donijeti taj zakon, ali najvažnije i da ga primjene! Ni po babu ni po stričevima..

dr.ino
Gost
dr.ino

ako mene napusti mačka, da li ona ide u zatvor za životinje?

Pozzz
Gost
Pozzz

Maca onda ide kod boljeg čovjeka od tebe! 😋 a ti ostajes sam sa sobom da se voliš….mislim ono čim te i maca napustila, neće te niko 🙃🤣🤭

neka de
Gost
neka de

Možeš djecu napustit, ali životinje ne.

OPET JA
Gost
OPET JA

Bravo. Bit će manje nezbrinutih životinja.
Kod nas bi bio mali Spuž .

Jeca
Gost
Jeca

Bravo komsije!

Send this to a friend