Region

Od ponoći izvan Sjeverne Makedonije ne važe dokumenti sa starim imenom države

Foto: EPA
Foto: EPA

U ponoć (12. februara) u Sjevernoj Makedoniji ističe prelazni rok od pet godina, odnosno odredba Prespanskog sporazuma, prema kojoj prestaju da važe putne isprave i dokumenti za međunarodnu upotrebu koji sadrže stari naziv države – Republika Makedonija.

Šef diplomatije Bujar Osmani najavio prošle sedmice na brifingu za medije da će građani koji se zateknu u inostranstvu nakon 12. februara, a imaju stare putne isprave, moći da se vrate u zemlju sa putnom ispravom koja se izdaje u diplomatskim i konzularnim predstavništvima.

Prespanskim sporazumom, koji je stupio na snagu 12. februara 2019. godine, pasoši sa starim imenom države ističu pet godina kasnije, odnosno 12. februara ove godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u nedjelju da od 13. februara ove godine važe samo pasoši i vozačke dozvole sa novim imenom države – Sjeverna Makedonija. Lične karte će važiti i nakon 13. februara, a građani će ih moći bez problema koristiti na makedonskoj teritoriji.

Makedonija je 12. februara 2019. promijenila ime u Sjeverna Makedonija na osnovu sporazuma o rešavanju spora s Grčkom i, prema Prespanskom dogovoru, imala je obavezu da natpise na dokumentima uskladi sa novim ustavnim imenom.

U cirkularnom pismu svim grčkim ministarstvima, ministar vanjskih poslova Grčke Giorgos Gerapetritis podsjetio je da 12. februara 2024. ističe petogodišnji “tehnički” prelazni period predviđen članom 1. stav 10. Prespanskog sporazuma o dokumentima za međunarodnu upotrebu Sjeverne Makedonije.

Grčki izvori makedonske informativne agencije MIA ptvrdili su da je cirkularno pismo poslano u sva grčka ministarstva i da se objašnjava da se radi o informativnom, internom pismu kojim ih podsjeća da dokumenti sa starim nazivom važe do 12. februara.

Šef grčke diplomatije ukazao je da bi registarske tablice vozila trebalo da imaju oznaku “NMK” ili “NM” (North Macedonia).

Pozvao je svih 19 ministarstava da preduzmu sve potrebne radnje da informišu sekretarijate, direkcije i službe, kao i uprave, organizacije itd. pod njihovom jurisdikcijom.

Ambasador Belgije za Sjevernu Makedoniju Frederic Meris je u intervjuu za “Nezavisni” najavio da će sljedeće sedmice radna grupa u EU razgovarati o tome kako implementirati odredbu Prespanskog sporazuma, prema kojem od 13. februara svi pasoši moraju sadrže naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Meris je ocijenio da će biti loše ako EU nema zajednički stav o implementaciji i ako države članice pojedinačno odluče kako će se ponašati prema makedonskim građanima sa nevažećim pasošima.

Prespanski sporazum potpisan je 17. juna 2018. godine, a ustavni amandmani za promjenu imena Sjeverne Makedonije u Parlamentu su izglasani 11. januara 2019. godine. Nakon objavljivanja izmjena i dopuna u Službenom glasniku u februaru 2019. godine, počeli su teći petogodišnji rokovi u skladu sa Ugovorom.

Send this to a friend