Region

Opet Kolinda: Blamaže jedne predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović

Švajcarski list Tages-Anciger objavio veliki članak pod naslovom “Blamaže jedne predsjednice”, koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar Kitarović.

Povod za taj tekst bio je, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsjednice austrijskom listu Klajne cajtunng.

“Ona osuđuje izbjeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsjednicom?”, pitaju se novinari lista.

Tages-Anceiger na početku podsjeća da je Kolinda na Svjetskom prvenstvu u fudbalu “bila uočljivija od Maradone” i da se “grlila sa oznojenim i polugolim fudbalerima”, s tim da se sve to svidjelo “patriotski usmjerenim Hrvatima”.

Ali sada je “konzervativna hrvatska predsjednica opet u centru pažnje-zbog intervjua za austrijski Klajne cajtung-ali ne iz nekih grandioznih razloga”, piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbjeglice i migrante, govoreći da su to “većinom muškarci u borbenim godinama” i da je EU “primila pogrešne izbjeglice”.

Švajcarski list onda podsjeća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbjeglica i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbjeglice i migrante na granici prema BiH.

“Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsjednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila dio do proglašenja nezavisnosti 1991. godine”, piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske.

“Zašto predsjednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nijesu bili jedini”, piše TA.

“Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom vjenčanom listu”, nabraja švajcarski list.

“Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsjednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko ćeš hleba pojesti”, navodi TA i podsjeća da Kolindu sljedeće godine čekaju predsjednički izbori i da ona “pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu”.

U tekstu se podsjeća i da je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pjesama “kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje”.

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podijelila čokoladice srpske proizvodnje: “Hrvatska predsjednica ne dijeli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti.”

Na kraju Tages-Ancajger preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mliječnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mljekarstvo.

“Hrvatska predsjednica je tada imala osam godina”, poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Indeks, važi za veoma uticajan u Švajcarskoj, naročito u njemačkoa govornom području.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend