Region

Osmani okončala konsultacije o datumu održavanja izbora

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani okončala je konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka koji imaju predstavnike u Skupštini Kosova o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, nakon odluke Ustavnog suda od 21.decembra.

“Po završetku sastanaka i suštinskih diskusija sa svim političkim subjektima Osmani je naglasila da će, nakon što stranke dobiju presudu Ustavnog suda, datum vanrednih izbora odmah biti određen”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednice Kosova.

Takođe je najavljen je i sastanak sa Centralnom izbornom komisijom i drugim relevantnim institucijama kako bi se izbori organizovali po najvišim standardima, u što kraćem roku.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak objavio odluku kojom je ocjenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se ističe da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocijenio, da u skladu sa  ustavom  Kosova i Zakona o opštim izborima, lice koje  je osudjeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti, relevantan kandidat za poslanika, a u skladu sa tim ne može steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Odluka Skupštine Kosova, donijeta  3. juna 2020. godine, po presudi Ustavnog suda, nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Donešena presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do reizbora nove vlade.

Send this to a friend