Region

Otac iz BiH bez znanja majke odveo sina u Siriju, obojica poginula

Ilustracija: EPA

Muškarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji se odlučio boriti za terorističku Islamsku državu, poveo je u Siriju i svog tek rođenog sina, čije ime je i danas na međunarodnim potjernicama Interpola, ali je nedavno utvrđeno kako su obojica poginula u Siriji, objavio je danas Dnevni avaz.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Avaz je objavio kako je provjerama Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) potvrđeno da je dječak Ismail Mešinović poginuo u Siriji, a imao je tek sedam godina.

Njega je otac Ismar tamo odveo 2013., kada je Ismail imao dvije godine. Dječak je rođen u Italiji u braku koji je Ismar sklopio s Kubankom Lidijom Solano Herera.

Ismar je supruzi zatajio planove za odlazak u Siriju, a sina je tamo odveo iz Italije uz obrazloženje kako ide na odmor u Teslić u BiH, gdje mu je živjela porodica.

Da su i suprug i sin zapravo u Siriji, Herera je doznala 2014. vidjevši njihove fotografije na društvenim mrežama. Za italijanske je medije kazala kako vjeruje da je njen suprug otišao u Siriju na nagovor Bilala Bosnića, samozvanog imama iz BiH koji je u toj zemlji osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog regrutovanja za potrebe Islamske države.

Nakon toga pokrenuta je potraga, ali se ispostavilo kako je Ismar poginuo odmah po dolasku u Siriju, a sin je potom kao siroče bio udomljavan u različitim porodicama koje su tamo boravile, a bile su porijeklom s Balkana.

Dječaka je najprije preuzeo Sejid Čolić, Ismarov prijatelj i suprug Mele Horić, koja je nedavno s djecom deportovana u BiH. Čolić je nakon toga takođe poginuo boreći se u redovima terorista, a Ismail je završio kod porodice Rejhana Plojovića iz Novog Pazara.

Plojović je 2018. godine izvijestio članove porodice Mešinović kako su njegova supruga Emina te troje djece, među kojima je bio i Ismail, poginuli u raketnom napadu na Baguz, u kojemu su tada živjeli.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gibanica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gibanica
Gost
Gibanica

Koji bolesnici !

Send this to a friend