Region

Otkud pet miliona eura imovine kandidatkinji Hrvatske?

U Evropskom parlamentu (EP) počela su uvodna saslušanja kandidata za komesare nove Evropske komisije.

Pored ostalog, pokrenuto je i pitanje otkud kuće, stanovi i jahta u vrijednosti od više od pet miliona eura kandidatkinji Hrvatske za komesarku za demokratiju i demografiju Dubravki Šuici.

To navodi briselski portal EU obzerver, koji piše da je Dubravka Šuica odbila da tom portalu odgovori na ta pitanja, iako je “hrvatski državni ured specijalizovan za suzbijanje korupcije, Uskok, istraživao veliki jaz između prihoda Šuice i njene imovine”.

U Odboru za pravne poslove EP su juče kratko saslušani rumunska kandidatkinja za komesara za transport Rovana Plumb zbog neprijavljenih sredstava od jednog miliona eura, kao i Mađar Laslo Tročanji, naimenovan za komesara za proširivanje, koji je dao obrazloženje za svoju advokatsku kancelariju.

I novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je u pismu tom Odboru EP objasnio da nema sukoba interesa s njegovom novom dužnošću i neznatnim iznosima akcija u nekim firmama, jer to nije smetalo ni njegovom sadašnjem položaju šefa španske diplomatije.

Cjelovita saslušanja kandidata za komesare počinju 30. septembra, a EU obzerver u vezi s “otvorenim pitanjem imovine” Dubravke Šuice prenosi i navode hrvatskog sajta Index.hr da je “ishod istrage Uskoka ostao misterija, jer su informacije o tome proglašene ‘privatnim'”.

Dubravka Šuica, koja je bila gradonačelnica Dubrovnika i prethodno profesor jezika, dok je njen muž pomorski oficir, ranije je već dospjela u žižu zanimanja javnosti i medija u Hrvatskoj, a sad i u EP gde će 3. oktobra biti temeljno saslušana.

EU ozerver dodaje da je “njeno naimenovanje da ‘brani demokratiju’ u EU Hrvatsku učinilo ponosnom, kako je izjavio premijer Andrej Plenković, iz čije stranke HDZ je i Šuica… ali pitanje oko Šuičinih miliona, kao i njenih političkih vrijednosti, mora dobiti odgovore kad je budu propitivali poslanici EP”.

U izjavi ljubljanskom listu Delo, slovenački poslanik u EP Milan Brglez ocijenio je da je “Hrvatskoj dat resor demokratije, iako se tamo stanje demokratije pogoršava”.

Jadran Barac, takođe poslanik EP, je rekao da “postavljanje Šuice na taj položaj u EU može nanijeti štetu povjerenju u evropske institucije”.

Barac je EU obzerveru rekao da smatra da “ako poslanici EP brinu o opstanku EU, nužno je da povrate povjerenje javnosti i ne dozvole da takvi političari budu u institucijama Unije”.

Dubravka Šuica je u izjavi hrvatskim medijima opovrgla napise u medijima i tvrdnje nekih političara da su nejasni izvori njenih kuća, stanova, imanja i jahte, naglasivši da je to dio nasljeđa njenog muža i nje, dodavši da “je njen suprug bio 44 godine kapetan broda i nešto je uštedio u svom životu”.

“Sve je jasno i na uvidu” , istakla je Šuica, ali je odbila da objavi dokumenta koja to potvrđuju i, kako napominje EU obzerver, nije željela da tom portalu da bilo kakvu izjavu.

Kopredsjednik Grupe zeleni u EP Filip Lamberts je takođe uputio zamjerke na ustanovljenje resora EK “demokratija i demografija” za hrvatskog kandidata Dubravku Šuicu.

“Šta to znači”, upitao je Lamberts, “da žene sad mogu rađati djecu i da će biti više malih bijelih beba, naročito poželjno hrišćana, tako da ponovo imamo bolji nadzor nad varvarima koji nasrću na naše granice?”

Nova predsjednica EK Ursula fon der Lajen je prilikom nedavne posjete Zagrebu iajavila da je “Hrvatska jedna od najmlađih članica Europske unije, ali je izvrsna… vrlo uspješna evropska priča i… uzor mnogim drugim zemljama”.

“Andrej, vrlo sam ti zahvalna na jakoj podršci koju si mi dao tokom moje kandidature za predsjednicu Evropske komisije”, rekla je hrvatskom premijeru Plenkoviću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veliki mali
Gost
Veliki mali

Uvijek blagonakloni Slovenci!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zamisli da Lopovu vide imovinu

bozo
Gost
bozo

Evropska unija koruptivno mafijaska organizacija

Send this to a friend