Region

Palmer: Sporazum Srbije i Kosova treba da dovede do priznanja

Metju Palmer

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija, koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova, izjavio je Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan,prenosi N1.

Taj stav Palmer je iznio tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu, koji je organizovao Balkan insajder – internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana, piše Glas Amerike.

Američki diplomata je ukazao da bi, kako je rekao, u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dvije strane.

“Priča o razmjeni teritorija, ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora, skreće pažnju sa ključnog cilja: da Srbija i Kosovo i njihove vlade sjede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces – tako da mislim da je irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmjena teritorija. Treba se posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredovali ka sveobuhvatnom sporazumu kojim bi, jednom zauvek, bila stavljena tačka na spor”,  rekao je Palmer.

U cijlu izlaganja o Srbiji i Kosovu, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan podsetio je da su dvije strane obnovile razgovore koje vode Evropska unija i Miroslav Lajčak – koga je označio kao dragog prijatelja i bliskog saradnika.

“Drago mi je što je taj proces ponovo pokrenut. Nedavno sam se ovde u Vašingtonu sreo sa Skenderom Hisenijem – predstavnikom Kosova u tom procesu. Mnogo posla je pred njima – strane učesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države Zapadnog Balkana koje su na putu članstva u Evropskoj uniji”, podvukao je Palmer.

7

avatar
1000
4
3
0
 
6
BokaGusteruMongroOpet jaAlan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gusteru
Gost
Gusteru

A makse…

Mongro
Gost
Mongro

To je gotovo, najkasnije do Nove Godine! Onda počinju lagano razgovori oko Vojvodine i Sandzaka.

Boka
Gost
Boka

… i Boke 🥰

Fuck corona
Gost
Fuck corona

Priznace Srbi Kosovo i na kraju će biti najbolji drugaru sa Albancima !!!

Carli
Gost
Carli

Spajanje Republike Srpske sa Srbijom i podjela Kosova ce relaksirati ove prostore. U suprotnom sve je protiv volje vecinskih naroda. Albanci sa Albanijom, Srbi sa Srbijom.

Alan
Gost
Alan

Dok god je nacionalista i njihovih podržavaoca nikad ovi prostori neće biti relaksirani.

Opet ja
Gost
Opet ja

Ne moze se pričati o republici sr., a da se ne pomenu Sandžak i Vojvodina.

Send this to a friend