Region

Pod policijskom zaštitom svi makedonski poslanici koji su glasali ZA

Sobranje

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promjene, dobilo je posebno obezbjeđenje poslije prijetnji koje su im upućene nakon glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

Spasovski je rekao da je policija rasporedila posebne snage pošto su bezbjednosne procjene pokazale da postoje rizici po 80 poslanika koji su podržali ustavne promjene.

Svi poslanici koji su glasali “za” su pod policijskom zaštitom, rekao je Spasovski, navodeći da su neki od poslanika dobijali direktne prijetnje, kao i da im je prijećeno putem društvenih mreža.

Spasovski je rekao i da “postoje sumnje da iza ovih prijetnji stoji organizovana grupa”, ali nije naveo o kakvoj se tačno grupi radi.

Makedonsko Sobranje podržalo je u petak predlog o pokretanju inicijative za promjenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, prenijela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Send this to a friend