Region

Podnijet zahtjev za opoziv predsjednika Albanije

Postupak za opoziv albanskog predsjednika Iljira Mete zvanično je počeo, prenosi portal a1on.

Koordinator poslaničke grupe vladajuće Socijalističke partije Taulant Bala dostavio je zahtjev parlamentu za opoziv, koji je potpisalo 55 poslanika.

Bala je rekao da je šef države napravio nekoliko povrede ustava, čime je prekršio “načelo ostvarivanja suvereniteta od strane naroda” i postavio se iznad ustava.

“Prvo, predsjednik republike na osnovu ustavnih nadležnosti potpisao je uredbu kojom je odredio datum za lokalne izbore – 30. jun. Odlaganje ovog datuma, bez pritom da odredi novi datum, negira njegovo pravo. Ovim činom predsjednik je prevazišao svoja ovlašćenja i postavio sebe iznad ustava”, rekao je Bala.

On je poručio Meti da je dovoljno njegovog “apsolutističkog ponašanja” i “nanošenja sramote državi i narodu”.

“Kada je sve bilo spremno za izbore, formirane opštinske izborne komisije, birački odbori, spreman i objavljen jedinstveni birački spisak, registrovane stranke koje će učestvovati, dostavljeni i utvrđeni kandidatske liste, on se javlja sa odlukom sve to da odloži. A obrazloženje je bilo da je zabrinut zbog stanja u zemlji i da nisu garantovani sveobuhvatni izbori. Sve je to suprotno ustavnim načelima”, naveo je Bala.

Za razrješenje predsjednika Albanije potrebna su 94 glasa u parlamentu.

Nakon usvajanje rezolucije o odbacivanju predsjedničke uredbe o odlaganju izbora sa 100 glasa „za“, vjeruje se da će biti izglasan i zahtjev za opoziv predsjednika.

Prema ustavu, odluka parlamenta nakon toga mora da potvrdi Ustavni sud, ali zbog njegovog nefunkcionisanja nije jasno koji će biti sljedeći korak vladajuće stranke.

Send this to a friend