Region

Ponovo potvrđena optužnica za zločine u Štrpcima

Ilustracija

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika VRS zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993.

Odbrana ima pravo žalbe na ovu odluku suda.

Ova optužnica bila je potvrđivana i ranije, ali ju je prošle godine u oktobru Apelacioni sud u Beogradu odbacio jer nije bila podnijeta od ovlašćenog tužioca, jer u vrijeme podizanja optužnice novi tužilac za ratne zločine još nije bio izabran na funkciju.

U međuvremenu te okolnosti su se promijenile, a 31. maja 2017. na tu funkciju je stupila novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković.

U saopštenju Višeg suda se navodi da je krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo rješenje kojim je potvrdilo optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Optužnicom im se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

“Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, krivično vanpretresno vijeće je stalo na stanovište da skup činjenica koje se navode u optužnici i proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrjepljuju osnovanu sumnju da su okrivljeni učinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, na način kako je to opisano u optužnici, te ujedno i opravdavaju podizanje optužbe u ovoj krivičnopravnoj stvari”, navodi se u saopštenju suda.

Dodaje se da protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Oni su optuženi su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih, kako je ranije saopšteno, odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

vrijeme je da u crnoj gori konacno pocne sudjenje za sutorine, morinj i bilecu.

Štrpci
Gost
Štrpci

KAko to kad oni kažu da nisu to uradili.Nešto se slabo javljaju ovi branioca srBstva na ovakve članke mada ja samo vidim da je ovo sprjdnju sa žrtvama i ništa drugo .

Send this to a friend