Region

Predsjedniku opoziv, Makedoncima poruka da niko nije nekažnjiv?

Foto: Twitter

Oventualni opoziv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova neće biti politički manevar, već poruka da niko nije nekažnjiv, kaže politički analitičar Petar Arsovski, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da vladajuća većina razmatra tu opciju. On ukazuje na to da postupak traje duže nego što traje ostatak mandata, koji završava narednog proljeća.

“Vladajuća većina ne bi dobila na vremenu, niti bilo kakvo olakšanje u procesu ratifikacije dogovora sa Grčkom baš zato što procedura traje veoma dugo, politički je komplikovana, pa ne vjerujem da će 80 poslanika sebi dozvoliti takvu ekskurziju oko Ivanova. Osim toga i Ustavni sud u ovom trenutku je nepoznata varijabla”, kaže Arsovski.

Ipak, dodaje da je predsjednik u nekoliko slučajeva pokazao da se ponaša politički nekorektno i da bi se u javnosti mnogo teže doživjela nekažnjivost Ivanova, nego nekažnjivost nekolicine poslanika involviranih u događaje iz Sobranja 27. aprila prošle godine.

“Kao politička poruka je, čak i ako se ne završi na vrijeme, nekakav znak da niko nije iznad Ustava i zakona. U tom smislu, u ovoj konstelaciji kada Ivanov očigledno odbacuje da podrži evroatlanske integracije Makedonije, to bi bila važna poruka.”

Bivši sudija Ustavnog suda Trendafil Ivanovski kaže da je predistražni postupak Osnovnog javnog tužilaštva protiv Ivanova, zbog kršenja Ustava, svojevrsno rješenje zbog nemogućnosti da se obezbijedi dvotrećinska većina u Sobranju za pokretanje impičmenta.

“Za kršenje Ustava slijedi ustavno- pravna i politička odgovornost, zbog koje se otvara posebni postupak u Sobranju sa dvotrećinskom većinom, a zatim i pred Ustavnim sudom. Ako se utvrdi da postoji takva odgovornost, isto sa dvotrećinskom većinom sudija, tim činom prestaje funkcija predsjednika. Svjesna da se takva većina ne može obezbijediti, država je stavljena u poziciju da traži nekakva rješenja, među kojima je i ovo sa otvaranjem predistražnog postupka u tužilaštvu”, objašnjava Ivanovski.

Osnovno javno tužilaštvo je saopštilo da se provjeravaju navodi iz dvije anonimne prijave u kojima se Ivanov tereti zbog toga što nije potpisao Zakon o jezicima i Dogovor iz Prespe.

U slučaju izgasavanja impičmenta, do izbora novog predsjednika države nadležnosti bi preuzeo prvi čovjek Sobranja Talat Džaferi.

Send this to a friend