Region

Predstavljen nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Varhelji, foto: Twitter

Evropska komisija predstavila je Savjetu Evropske unije nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Sjevernu Makedoniju koji obuhvataju smjernice i principe za buduće pregovore o proširenju.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže je da je u pitanju još jedan važan korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije ka EU.

“Naši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji proširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje”, navodi Varhelji.

Komesar za proširenje očekuje da razgovori sa zemljama članicama o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju počnu što prije i nada se skorom održavanju prvih međuvladinih konferencije sa dvijema zemljama.

“Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uvjeren sam da će nastaviti da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada”, istakao je Varhelji.

Njemačka kao predsjedavajuća Savjetom EU kaže da će učiniti “što je moguće” da bi se do kraja godine napravili pozitivni pomaci za Tiranu i Skoplje.

Visoki njemački zvaničnik u Briselu je izjavio da ne može da obeća da će do održavanja prvih međuvladnih konfrencija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom doći tokom njemačkog predsjedvanja.

Zvanični Berlin ukazuje na važnost koju će nastavak reformi i jačanja vladavine prava imati na svaki sljedeći korak na putu evrointegracija zemlja Zapadnog Balkana.

Send this to a friend