Region

Preminuo Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski Foto: Medija Centar Beograd

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od, kako nezvanično saznaju Novosti, posljedica srčanog udara.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine, od oca Slovenca i majke Srpkinje. Otac je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, koji je bio zarobljen u Grčkoj i odveden u njemački logor.

Pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. je prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački „Start“, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je deset knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji itd.

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog“, letio u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi“ i letio u Migu 29.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala. Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

19

avatar
1000
14
5
0
 
18
081PodgoricaJockoKaratočJanez
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
081
Gost
081

Vjecna slava i hvala legendo

Podgorica
Gost
Podgorica

Ja pojma nisam imao i NIKAD ne bih rekao da je imao 71 godinu!? Previše vispren je bio. Mada nema šta da lažem nisam ga volio, jer je bio dio propagandnih igara još od 90ih. Dok su ljudi ginuli, i mladi momci.

Jocko
Gost
Jocko

Pocivaj u miru divni covece..

Karatoč
Gost
Karatoč

Je li Redakciji CdM zabranjeno ili cvika da objavi da je Lazanski napravio životnu grešku što je otišao u Moskvu? “Neko” ga je namamio visokim položajem ambasadora Srbije u Rusiji, ali mu je istovremeno zatvorio usta da komentariše događaje u Srbiji. Imam utisak da je zbog toga Lazanski stalno bio u stresu i grizao se bez oduška, a to ga… Više »

седам минута
Gost
седам минута

Његова ексцеленција је преминула у Београду од срчаног удара. Живим и радим у велеграду у ЕУ гђе је стандард да хитна помоћ стигне за седам минута. Многи преживе срчани удар ако је хитна помоћ на вријеме позвана. Поставља се питање брзине хитне помоћи у Београду и болнице у коју је допремљен.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Odoše polako svi veliki profesionalci,ostaće samo rialiti igrači.
Neka ti je vječna slava i hvala,bio si jedan od najboljih u svom poslu.

NekaNemoj
Gost
NekaNemoj

Bio je teoretičar zavjere kojeg je plaćao Putin. Njegova odbrana Rusije je prevazilazila granice apsurdnog i moralnog. Nikad neću zaboraviti kako je nonšalantno plasirao teoriju zavjere da su Ukrajinci srušili putnički avion iznad Krima i pored činjenice da se komandant pro-ruskih snaga u Krimu hvalio na Twitteru da je srušio avion par minuta nakon događaja, pa kad je shvatio da… Više »

laza l
Gost
laza l

laka zemlja divnom Slovencu

Janez
Gost
Janez

Trebao si mu za života u brk reći da je Slovenac! Ne bi ga sigurno obradovao.

peki
Gost
peki

Jedan od najboljih ratnih vojnih i ratnih novinara, jes da se sa njegovom politickom orjentacijom nikako ne slazem

Kotor
Gost
Kotor

Veliki mrzitelj svega Crnogorskog. Znamo šta nam je želio ja njemu želim laku crnu zemlju i da počiva u miru.

Boka
Gost
Boka

Retko primitivan komentar

Terra nova
Gost
Terra nova

Od kad Bokelji pišu i pričaju ekavicom ?

Laki
Gost
Laki

Bio je faca , i u bivsij Jugu. Poslednji pozdrav !

alkohol ubija!
Gost
alkohol ubija!

Alkohol ubija! Opomena koja bi trebala stajati na svakoj flasi!
velikosrbin i rodoljub, rjetko (citaj nikada) objektivan, cjelog zivota na nivou nezrelog djecaka koji u snovima ima velikog brta (rusiju) koja ce u njegovim snovima braniti sestru srbiju…

Shimon Sabra
Gost
Shimon Sabra

1991. godine Lazanski je prešao u “Politiku”. Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…
Dje god on tu je 🇺🇸

Optuzio Cg
Gost
Optuzio Cg

Ambasador Srbije u Moskvi,poslanik Sns…

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Nisam ga previse volio jer je propagirao kako je Stbija “najjača” i tako to. Svejedno, počivaj u miru

MIroslav
Gost
MIroslav

Hvala. 🙁

Send this to a friend